Îți faci zilnic selfie-uri? Ar putea fi o tulburare psihică

©

Autor:

Îți faci zilnic selfie-uri? Ar putea fi o tulburare psihică
Cu siguranță cu toții avem în zilele noastre cel puțin un prieten care își face foarte multe poze cu propria persoană și le postează imediat pe rețelele de socializare. Fiind atât de obișnuiți cu acest lucru și atât de obișnuiți să intrăm zilnic pe Instagram sau Facebook, probabil că marea majoritate dintre noi nu am putea să mai observăm dacă este vreo problemă.
Obiceiul de a face selfie-uri zilnic poate să fie unul puțin controversat, astfel încât, există date, studii și articole care susțin că această tulburare există, dar există și medici cărora li se pare iresponsabil să asociezi un om cu o posibilă afecțiune din cauza selfie-urilor. (2)

Acest lucru este susținut de către medicii de la Colegiului Regal al Psihiatrilor, care relatează faptul că putem asocial greșit unele personae cu o tulburare, precum cea din cazul de față, și de fapt să nu fie nicio problemă. (2)

Pe de altă parte, medicii care susțin că ar fi o tulburare, consideră că persoanele care obișnuiesc să își facă multe poze cu propria persoană (selfie) în fiecare zi, se pare că se pot încadra sub noua denumire, preluată din limba engleză, de selfitis.

Se pare că motivul principal din spatele acestor multe fotografii, este în scopul postării lor pe rețelele de socializare, precum Instagram, Facebook, Snapchat. (1, 3)

În urma unor studii și a numeroaselor articole publicate, psihologii Mark D. Griffiths și Janarthanan Balakrishnan au publicat o lucrare care susținea ferm faptul că persoanele ce își fac zilnic selfiuri pot suferi de o afecțiune reală. Articolul se găsește publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Mintală și Dependență. (2)

Selfitis este noul termen asociat cu persoanele ce își fac poze din abundență, ținând telefonul deasupra capului pentru a surprinde cele mai bune unghiuri și pentru a se bucura de atenția celorlalți prieteni de pe rețelele de socializare. (1, 3)

Acest lucru este foarte frecvent întâlnit în rândul tinerilor, iar studiile recente par să asocieze aceste impulsuri necontrolate din ce în ce mai mult cu anumite probleme de sănătate mintală ce trec adesea neobservate. (1)

„Scala de comportament selfie”

Această scală a fost creată de către cercetătorii indieni pe un lot de aproximativ 400 de participanți, în scopul evaluării acestei afecțiuni. (2)

Astfel, participanții au fost încadrați, după cum urmează:
  • Cazuri limită: în această categorie se încadrează participanții ce își fac selfie-uri de câteva ori pe zi (minim 3), dar nu le postează pe nicio rețea de socializare
  • Nivelul acut: în această categorie se încadrează participanții ce își fac selfie-uri și le încarcă pe o rețea de socializare
  • Nivelul cronic: în acest nivel se regăsesc participanții ce își fac poze în mod necontrolat, postând chiar peste 6 poze pe zi (2)

Pentru a putea observa ce gândesc acești participanți atunci când decid să își facă selfie-uri, li s-au pus următoarele întrebări:
  • Am mai multă încredere în propria persoană dacă postez mult?
  • Sunt mai popular atunci când postez des?
  • Nu mă simt integrat în grupul meu de prieteni dacă nu postez? (1)

În urma datelor relatate de către cercetători, se pare că participanții din acest studiu suferă de o lipsă de încredere în propria persoană, iar selfie-urile pe care le postează atât de des maschează de fapt adevărata problemă. (1)

Fiind foarte frecvent întâlnit la tineri, aceștia caută să se potrivească cu alte persoane din jur și consideră că acesta este cel mai bun prilej de a se integra, chiar dacă uneori poate nu reprezintă neapărat propria dorință. (1)

Studiu publicat în jurnalul JAMA Facial Plastic Surgery

Într-un studiu recent publicat, Membrii Academiei Americane de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Facială și-au exprimat propria părerea privind această posibilă tulburare mintală, și declară faptul că au remarcat o creștere a numărului de persoane ce apelează la ei pentru reconstrucție facială.

Motivul din spatele dorinței de reconstrucție facială este susținut de faptul că acei indivizi nu sunt mulțumiți de propria lor imagine atunci când fac selfie-uri. (3)

Sondajele arată următoarele:
  • 55% dintre pacienții lor își doresc rinoplastie, decoarece nu sunt mulțumiți cu aspectul nasului lor, susținând că acesta pare prea mare în fotografii
  • Doar 13% dintre cei incluși în sondaj au fost sinceri și au recunoscut faptul că intervenția chirurgicală este asociată doar cu o nemulțumire privind aspectul lor în selfie-uri (3)

Dr. Boris Paskhover susține faptul că pozele făcute pe telefon au tendința de a distorsiona într-o oarecare măsură realitatea, astfel încât nasul poate să fie mai mare în unele poze decât este în realiate. (3)

În ciuda acestui aspect, oamenilor le este foarte ușor să accepte ceea ce văd prin intermediul unui selfie, decât să analizeze și să observe care este de fapt realitatea. (3)

Medicii consideră că este cu adevărat îngrijorător energia pe care o depun aceste persoane pentru a crea poza perfectă pentru rețelele de socializare.

De asemenea, ei consideră că ar putea să fie o tulburare mintală, deoarece este greșit să asociezi stima de sine și încrederea, cu aprecierile pe care le poți primi la o poză din partea altor personae, uneori chiar persoane străine, și răspunsurile lor legate de acele fotografii. (3)

Studiu publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Mintală și Dependență

Acest studiu și-a propus să studieze obiceiurile și motivele pentru care tinerii fac selfie-uri, alegând ca și reper India, fiind țara cu cei mai mulți utilizatori de Facebook la nivel mondial. (3)

Tinerii din acest studiu par că își stabilesc propria personalitate prin intermediul pozelor pe care le postează, alegând cea mai bună lumină și cadru pentru acestea. Din această cauză, cercetătorii din acest studiu asociază tinerii cu narcisismul.

Semnalele roșii pentru un cont de Instagram sau Facebook, sunt atunci când:
  • Marea majoritate a pozelor postate sunt selfie-uri, nu poze cu prietenii sau peisaje
  • Marea majoritate din poze sunt editate sau conțin filtre (3)

Unele lucruri sunt înțelese greșit de către cei ce postează obsesiv, și anume faptul că în afară de prietenii apropiați și rude, restul oamenilor de pe rețelele de socializare nu par să aibă o părere bună despre cei ce postează constant poze cu propria lor persoană, susține dr. David Houghton. (3)

Care sunt factori ce pot contribui la obsesia selfie-urilor?

Studiile au identificat 6 factori care sunt foarte probabili să contribuie, precum:
  • Îmbunătățirea mediului
  • Ridică statutul social și importanța
  • Crește nivelul de popularitate la nivel social
  • Persoanele în cauză se pot simți mai fericite, mai puțin stresate
  • Crește stima de sine
  • Crește sentimentul de acceptare și de respect din partea celorlalți (1)

Cum afectează obsesia față de selfie-uri sănătatea mintală?

Aceste persoane pot suferi de anumite probleme emoționale sau mintale, precum:
  • Singurătate
  • Tendința la dependență
  • Lipsa de încredere
  • Nevoia de a obține aprobare din partea celorlalți
  • Nevoia crescută de atenție (1)

Concluzii

Deși există controverse privind dorința de a face multe poze cu propria persoană și există medici care nu consideră că acești tineri merită să fie etichetați ca având o anumită afecțiune, există și foarte multe studii care consideră că nu este deloc sănătos.

Un lucru ce susține existența unei probleme, este faptul că tinerii au confirmat că fac aceste poze deoarece fie se simt neîncrezători, fie sunt complexați, fie au nevoie de atenție.

Este important ca indiferent de motivul pentru care acționați în acest fel, să vă amintiți faptul că rețelele de socializare nu exprimă realitatea, ci de regulă, doar partea frumoasă a lucrurilor, iar prietenii și familia sunt singurii care contează cu adevărat.

Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 660
Bibliografie
1. Selfie Obsesion - O tulburare mintală, link: https://www.medindia.net/patientinfo/selfie-obsession-a-mental-disorder.htm
2. 2 psihologi cred că a face selfie-uri tot timpul ar putea fi un semn al unei stări mentale numite „selfitis”, link: https://www.businessinsider.com/selfitis-is-the-obsession-with-posting-selfies-2017-12
3. Cunoști pe cineva care suferă de „selfitis”?, link: https://www.healthline.com/health-news/do-you-know-somebody-who-suffers-from-selfitis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: