Senatul a aprobat directiva UE prin care se interzice comercializarea ţigărilor cu arome

Data publicării: 05-03-2013

Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de luni, directiva Uniunii Europene prin care este interzisă comercializarea produselor din tutun cu arome specifice şi prin care se impune standardizarea completă a ambalajelor, precum şi plasarea avertismentelor vizuale pe ambele feţe ale pachetului de ţigări.
Proiectul de Hotărâre cu privire la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea tutunului şi a produselor aferente - COM(2012)788 final - a fost adoptat cu 76 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.
Obiectul general al directivei europene este de a îmbunătăţi funcţionarea pieţei interne de tutun şi de produse aferente, vizând un înalt grad de protecţie a sănătăţii publice pentru cetăţenii Uniunii Europene şi descurajarea debutului fumatului, în special în cazul tinerilor.
Propunerea vizează apropierea actelor de lege şi a actelor administrative ale statelor membre privind ingredientele şi emisiile din tutun (se propune, printre altele, ca produsele din tutun cu arome caracteristice să fie interzise), ambalarea şi etichetarea (se propune ca avertismentele combinate să fie afişate pe ambele feţe ale pachetelor de ţigări, precum şi standardizarea completă a ambalajelor), interdicţia introducerii pe piaţă a tutunului pentru uz oral, vânzările transfrontaliere la distanţă, dar şi obligaţia de notificare pentru noile categorii de produse din tutun.
Comisia pentru sănătate, care a analizat directiva europeană în calitate de comisie raportoare, a întocmit un raport de admitere considerând că propunerea respectă principiul subsidiarităţii, având în vedere că 'obiectivele sale nu pot fi îndeplinite în mod satisfăcător de statele membre, putând fi mai bine realizate la nivelul Uniunii Europene'.
De asemenea, membrii Comisiei au considerat, printr-un amendament aprobat, că este necesar să se analizeze, la nivel european, posibilitatea acordării de măsuri compensatorii părţilor afectate de această directivă.
Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 75 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă şi 13 abţineri.
Sursa: Agerpres, 05-03-2013, Vizualizari 231
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.