Sentimentul de tinerețe protejează împotriva declinului sănătății

©

Autor:

Sentimentul de tinerețe protejează împotriva declinului sănătății
Oamenii care se simt mai tineri au o mai bună funcționare cognitivă, mai puține inflamații, un risc mai scăzut de spitalizare și chiar trăiesc mai mult decât omologii lor.
Un studiu recent sugerează un motiv potențial pentru legătura dintre vârsta subiectivă și sănătate: a te simți mai tânăr ar putea ajuta la diminuarea efectelor dăunătoare ale stresului la adulții de vârstă mijlocie și înaintată.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Centrul German de Gerontologie au analizat datele obținute de la peste cinci mii de persoane, folosind un sondaj longitudinal al rezidenților din Germania cu vârsta de peste 40 de ani. Sondajul, desfășurat pe o perioadă de trei ani, a inclus întrebări cu privire la nivelul de stres perceput în viața oamenilor și sănătatea lor funcțională. Participanții și-au indicat, de asemenea, vârsta subiectivă, răspunzând la întrebarea „Câți ani simți că ai?”.

Cercetătorii au descoperit, în medie, că participanții care au raportat mai mult stres în viața lor au înregistrat un declin mai accentuat al sănătății funcționale pe parcursul a trei ani și că legătura dintre stres și declinul sănătății funcționale a fost mai puternică pentru participanții cronologic mai în vârstă. Cu toate acestea, vârsta subiectivă părea să ofere un tampon protector. Printre persoanele care s-au simțit mai tinere decât vârsta lor cronologică, legătura dintre stres și scăderea sănătății funcționale a fost mai slabă. Acest efect protector a fost cel mai puternic în rândul celor mai în vârstă participanți.

„În general, știm că sănătatea funcțională scade odată cu înaintarea în vârstă, dar știm, de asemenea, că aceste traiectorii de sănătate funcționale legate de vârstă sunt remarcabil de variate”, a declarat autorul principal al studiului, Markus Wettstein, profesor la Universitatea din Heidelberg. Descoperirile actuale susțin rolul stresului ca factor de risc pentru declinul sănătății funcționale, în special în rândul persoanelor în vârstă, precum și rolul de susținere a sănătății și de reducere a stresului a unei vârste subiective mai tinere. Rezultatele sugerează că intervențiile care urmăresc să ajute oamenii să se simtă mai tineri ar putea reduce daunele cauzate de stres și ar putea îmbunătății sănătatea în rândul adulților în vârstă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-05-2021 | creare: 11-05-2021 | Vizite: 455
Bibliografie
Feeling younger buffers older adults from stress, protects against health decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210506163628.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum facem față îmbătrânirii?
  • Biologii au identificat o genă care poate încetini îmbatranirea
  • Scanarea facială oferă informații despre rapiditatea cu care îmbătrânim
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum