Servicii medicale contra cost în spitalele publice şi tabere şcolare plătite cu voucherele părinţilor (sinteză)

Data publicării: 13-06-2015

Posibilitatea folosirii voucherelor de vacanţă pentru taberele şcolare ale copiilor angajaţilor şi prestarea de servicii medicale contracost, la cererea pacientului, în spitalele publice constituie temele reglementate prin două propuneri legislative adoptate de Senat în această săptămână.

* Senatul a adoptat în plen o propunere legislativă de modificare a OUG 8/2009 prin care este acordată posibilitatea ca voucherele de vacanţă să fie folosite şi în taberele şcolare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 56 de voturi pentru.

Potrivit propunerii iniţiate de 14 parlamentari PSD, UNPR, PC, PP-DD şi independenţi, voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru copiii minori ai beneficiarilor titulari ai acestora, pentru serviciile turistice acordate de organizatorii taberelor pentru elevi şi preşcolari.

* Propunerea legislativă cu privire la prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului în spitalele publice a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, cu 54 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 6 abţineri.

Iniţiată de 104 deputaţi şi senatori, preponderent PSD, propunerea îl are printre iniţiatori pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit iniţiatorilor, prin proiectul de lege se creează premisele necesare de creştere a nivelului de asistenţă, îngrijire şi tratament în spitalele publice şi de creştere a veniturilor medicilor şi personalului medical din aceste unităţi.

Actul normativ prevede asigurarea de servicii medicale la cererea pacientului, în regim privat, în unităţile medicale publice, în afara programului de lucru. Metodologia de calcul a costurilor aferente serviciilor medicale furnizate, a investigaţiilor, tratamentelor, serviciilor de cazare şi alimentaţie din unităţile medicale publice se va aproba prin hotărâre de guvern.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

* De asemenea, plenul Senatului a adoptat în această săptămână, două propuneri legislative prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului.

Actul normativ care are ca obiect declararea zilei de 1 octombrie ca Zi de luptă împotriva cancerului de sân în România a fost iniţiat de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, iar cel prin care se declară 4 februarie Ziua luptei împotriva cancerului aparţine lui Constantin Mazilu, deputat UNPR.

Potrivit iniţiatorilor, cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit şi alte grupuri interesate sunt încurajate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.

Propunerea legislativă privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului prevede că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, ONG-urile pot acorda în această zi sprijin material şi financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie.

Cele două propuneri legislative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în ambele cazuri.

* Un alt proiect de lege, adoptat de Senat, vizează modificarea OUG 9/2013 prin care sunt exceptate de la plata timbrului de mediu şi autovehiculele destinate a fi utilizate de către unităţile sistemului administraţiei penitenciarelor.

Sistemul administraţiei penitenciare în România este constituit din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi 47 unităţi subordonate, considerate instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

"Actul normativ urmăreşte obţinerea unui tratament egal între instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a statului, în contextul în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine şi siguranţă naţională", se arată în raportul favorabil acordat acestui proiect de Comisia pentru mediu şi Comisia pentru transporturi şi energie din Senat.

* Senatul a reexaminat, marţi, ca urmare a deciziei CCR din 2 iulie 2014, Legea privind parteneriatul public-privat, adoptând-o în forma transmisă iniţial spre promulgare, dar cu un amendament care reglementează condiţiile în care partenerul public poate modifica sau denunţa unilateral contractul încheiat şi care defineşte "motivele excepţionale legate de interesul public" ce pot sta la baza unei astfel de decizii a partenerului public.

Potrivit amendamentului adoptat în plenul Senatului, motivele excepţionale legate de interesul public pot consta în aspecte ce privesc sănătatea publică, protecţia mediului, standardele de siguranţă şi calitate, suportabilitatea tarifului de către utilizatorii serviciului, precum şi necesitatea de a asigura accesul neîngrădit la un anumit serviciu public.

* Plenul Senatului l-a numit luni pe Ilie Răsvan Dumitru ca membru supleant în Consiliul Naţional de Integritate (CNI) şi a respins candidatura lui Marian Tudor pentru postul de membru titular în aceeaşi instituţie.

Plenul a fost de acord cu recomandările Comisiei juridice, care i-a acordat aviz favorabil lui Ilie Răsvan Dumitru, propus ca membru supleant în CNI de Ministerul Finanţelor Publice şi aviz negativ lui Marian Tudor, propus pentru a fi membru titular în CNI de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.

* Senatorii PNL au atacat la începutul săptămânii la Curtea Constituţională a României hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului referitoare la reluarea votului în cazul Şova privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a acestuia.

Cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Şova a fost respinsă pe 2 iunie de Senat, după reluarea votului în urma deciziei CCR, care a declarat neconstituţională hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat pe 25 martie în acest caz.

* Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a anunţat luni după şedinţa Biroului permanent că Serviciul de Protecţie şi Pază solicită conducerii Camerei superioare a Parlamentului înlocuirea aparaturii de control de la intrarea în Senat, ca urmare a uzurii acesteia. El a precizat că "este o obligaţie a beneficiarului de activitate de protecţie şi pază de a-şi asigura aceste aparate".

Sursa: Agerpres, 13-06-2015, Vizualizari 3725
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.