Sevrajul nicotinic

©

Autor: Redacția ROmedic

Sevrajul nicotinic
Dependenta de nicotina este o dependenta fizica. Simptomele de sevraj sunt intense, iar majoritatea fumatorilor nu reusesc sa renunte la acest viciu de la prima incercare datorita acestor simptome.
Simptomele de sevraj cele mai severe survin in prima saptamana, desi sentimentul de lipsa persista timp de cateva luni sau chiar ani. Stresul, activitatile sociale si plictiseala activeaza dorinta de a fuma.
Iata simptomele de sevraj clasice:
 - cefalee (dureri de cap)
 - anxietate si iritabilitate
 - deficit de atentie
 - dificultati de concentrare
 - tulburari ale somnului
 - cresterea apetitului - foame
 - scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
 - sentiment de lipsa (de nicotina)

Alte efecte secundare precum tusea si oboseala arata ca organismul este pe cale sa se restabileasca si ca toxinele asociate cu tabagismul sunt eliminate.
Metabolismul este mai lent in primele zile de sevraj, iar apetitul creste, astfel incat luarea in greutate este previzibila (in medie de 2 -3 kg).

Sevrajul nicotinic este deosebit de dificil pentru cel putin doua grupuri de persoane:

» Femeile
Studiile arata ca forma de dependenta nicotinica variaza usor in functie de sex. Astfel, femeile sunt mai putin disponibile decat barbatii sa renunte la deprinderea de a fuma si prezinta un grad mai ridicat de esec atunci cand incearca acest lucru. In cazul femeilor, aspectul psihocomportamental al dependentei este mai puternic decat cel fiziologic.
In plus, efectele secundare ale sevrajului (luarea in greutate, de exemplu) sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati, facand acest proces mai dificil.

» Persoanele depresive
Depresivii sufera deja de un dezechilbru neurologic, astfel incat renuntarea la fumat in cazul lor trebuie atent studiata cu un medic.

Data actualizare: 22-01-2020 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 14218
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum