Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii

Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii

©

Autor:

Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii

Somnul este un element fundamental în dezvoltarea copiilor. Un somn odihnitor va ajuta copilul să fie activ toată ziua, atât fizic cât È™i psihic È™i va ajuta la menÈ›inerea unei bune stări de sănătate. Somnul trebuie să reprezinte o prioritate, aÈ™a că nu ezitaÈ›i să acordaÈ›i o mai mare importanță unei rutini È™i unor bune obiceiuri legate de odihnă.

Somnul la nou-născuÈ›i È™i copiii până la 4 luni

Nou-născuÈ›ii dorm între 11,5 È™i 18 ore pe zi, dar au un somn neregulat cu perioade între 1 È™i 3 ore în care sunt trezi. Somnul este întrerupt doar de nevoia de a fi hrăniÈ›i È™i de a le fi schimbate scutecele. Perioada în care dorm poate varia de la câteva minute la câteva ore È™i în general sunt foarte activi în acest timp; dau din picioare È™i din mâini, zâmbesc etc. Nou-născuÈ›ii îÈ™i exprimă nevoia de somn în mai multe modalități È™i diferă de la bebeluÈ™ la bebeluÈ™, dar de obicei plâng, îÈ™i freacă ochii sau devin mai agitaÈ›i. Cel mai bine este ca aceÈ™tia să fie puÈ™i în pat atunci când le este somn È™i nu când au adormit deja. Astfel învață să adoarmă singuri.

Sfaturi

  • observaÈ›i un tipar al somnului È™i învățati să distingeÈ›i semnele individuale pe care le arată;
  • puneÈ›i bebeluÈ™ul în pat atunci când este somnoros È™i nu când a adormit deja;
  • camera nu trebuie să fie foarte luminată, iar temperatura ar trebui să fie cât mai confortabilă;
  • puneÈ›i copilul pe spate È™i aveÈ›i grijă să nu aibă patura sau jucăriile în zona feÈ›ei, pentru a evita pericolul sufocării sau rănirii în timpul somnului;
  • încurajaÈ›i somnul în timpul nopÈ›ii. (1) (2)


Somnul la copiii cu vârsta între 4 È™i 12 luni

Începând cu vârsta de 6 luni copiii nu mai au nevoie să fie hrăniÈ›i în timpul nopÈ›ii È™i astfel mulÈ›i dintre aceÈ™tia reuÈ™esc să doarmă întreaga noapte (70-80% dintre ei vor face asta până în luna a noua de viață). În general dorm 9-12 ore pe noapte, iar în timpul zilei dorm perioade scurte de 30 min-2 ore, 1-4 ori pe zi. FundaÈ›ia NaÈ›ională a Somnului din SUA recomandă un total de 12-15 ore de somn pe zi la acest interval de vârstă, dar este considerat adecvată È™i o durată între 10-18 ore. (3)

Sfaturi

  • creaÈ›i un interval orar pentru somnul de noapte È™i pentru cel de zi;
  • creaÈ›i o rutină plăcută a mersului la culcare È™i un mediu favorabil somnului (să nu fie foarte multă lumină È™i temperatura să fie confortabilă);
  • încurajaÈ›i copilul să adoarmă singur È™i cât mai independent. (1) (2)


Somnul la copiii cu vârsta între 1-2 ani

În acest interval de vârstă se consideră că cei mici au nevoie de 11-14 ore de somn pe zi, dar se consideră adecvate È™i 9-16 ore pe zi. (3)

Atunci când ajung în jurul vârstei de 18 luni, copiii vor avea nevoie de o singură repriză de somn în timpul zilei, cu o durată de 1-3 ore. Dar aveÈ›i grijă ca somnul de amiază să nu fie prea apropiat de cel de noapte, pentru a nu interfera cu acesta. Adesea copiii pot avea probleme cu somnul în această perioadă mai ales din cauza fricilor si coÈ™marurilor pe care le au în timpul nopÈ›ii. Deseori, anxietatea de separare de părinÈ›i, dar È™i dezvoltarea imaginaÈ›iei pot crea probleme în somnul copilului. ObservaÈ›i cu atenÈ›ie dacă micuÈ›ul pare a fi obosit în timpul zilei sau are alte probleme comportamentale, deoarece acestea ar putea fi cauzate de un somn insuficient.

Sfaturi

  • menÈ›ineÈ›i un program È™i un interval orar de somn zilnic;
  • păstraÈ›i aceleÈ™i mediu pentru somn în fiecare noapte, nu faceÈ›i mari schimbări;
  • încurajaÈ›i folosirea unui obiect ce inspiră siguranță È™i confort pentru copil, precum o păturică sau o jucărie;
  • setaÈ›i anumite limite È™i fiÈ›i consecvenÈ›i cu ele. (1) (2)


Somnul la preșcolari (3-5 ani)

PreÈ™colarii ar trebui să doarmă între 10 È™i 13 ore pe zi, dar se consideră suficiente È™i între 8 È™i 14 ore pe zi. (3) Asemenea perioadei când erau mai mici, între 1 È™i 2 ani, încă mai persistă dificultatea de a adormi È™i adesea se trezesc în timpul nopÈ›ii. Deoarece imaginaÈ›ia se dezvoltă din ce în ce mai mult, preÈ™colarii întâmpină adesea frici È™i coÈ™maruri în timpul nopÈ›ii. ObservaÈ›i în timpul zilei dacă persistă probleme de comportament. De asemenea, urmăriÈ›i dacă există probleme cronice ale somnului, dar È™i cazurile în care copilul se trezeÈ™te în timpul nopÈ›ii. Dacă situaÈ›ia nu se îmbunătățeste ar trebui consultat un medic în acest sens.

Sfaturi

  • menÈ›ineÈ›i un program de somn consecvent È™i regulat;
  • creaÈ›i o rutină plăcută È™i pozitivă în fiecare noapte;
  • mediul de somn ar trebui să fie acelaÈ™i în fiecare noapte, fără mari schimbări;
  • temperatura în cameră trebuie să fie una confortabilă;
  • în timpul somnului, copilul nu ar trebui să fie deranjat de zgomote, iar televizorul în cameră nu este o opÈ›iune sănătoasă. (1) (2)


Somnul la școlari (6-13 ani)

Școlarii au nevoie de 9-11 ore de somn pe zi, dar sunt considerate suficiente È™i 7-12 ore pe zi. (3) În această perioadă, mulÈ›i dintre È™colari devin mult mai preocupaÈ›i de È™coală, dar È™i de activitățile extra-curiculare È™i sociale. În plus, devin mult mai interesaÈ›i de televizor, calculator, media È™i internet, dar încep să consume È™i produse ce conÈ›in cofeină. Toate acestea afectează somnul, fac adormitul mult mai dificil, favorizează apariÈ›ia coÈ™marurilor în timpul somnului È™i cauzează întreruperi ale somnului. În special, uitatul la televizor înainte de culcare este asociat cu dificultate de a adormi, anxietate legată de somn, dar È™i o durată mai scurtă a somnului.

Sfaturi

  • învățaÈ›i copilul despre obiceiurile sănătoase de somn È™i importanÈ›a unui somn odihnitor;
  • continuaÈ›i să puneÈ›i accentul pe un interval orar pentru somn È™i o rutină adecvată;
  • setaÈ›i limite în ceea ce priveÈ™te somnul È™i fiÈ›i consecvenÈ›i cu acestea;
  • evitaÈ›i amplasarea dispozitivelor electronice în camera unde doarme copilul;
  • consumul de cofeină trebuie limitat. (1) (2)


Alte recomandări pentru calitatea somnului

1. EvitaÈ›i să oferiÈ›i copilului mese abundente înainte de somn (lăsaÈ›i cel puÈ›in 2 ore între masă È™i somn, pentru o bună digestie), dar nici nu ar trebui ca cel mic să adoarmă cu senzaÈ›ie de foame. O mică gustare înainte de somn este potrivită si poate ajuta la un somn mai uÈ™or È™i odihnitor. De asemenea, evitaÈ›i orice alimente È™i băuturi ce conÈ›in cofeină cu cel puÈ›in 6 ore înainte de somn. (4) (5)


2. După cină, evitaÈ›i activitățile stimulante. În cazul în care copilul are un televizor sau calculator în cameră, ar trebui să luaÈ›i în considerare mutarea lor. Studiile arată că televizorul are o influență negativă asupra somnului, iar copiii au tendinÈ›a să doarmă mai puÈ›in decât este necesar. Copilul trebuie să înÈ›eleagă că dormitorul È™i patul reprezintă un loc pentru dormit È™i nu pentru alte activități (televizor, calculator, telefon, tabletă). Dacă totuÈ™i nu doriÈ›i să limitaÈ›i accesul la acestea, ar trebui să supravegheaÈ›i cu atenÈ›ie ceea ce urmăreÈ™te copilul la televizor/calculator etc. (4) (5)

3. Este benefic pentru copil să aibă o rutină pentru somn. Fie o baie, spălatul pe dinÈ›i È™i pe față, cititul unei cărÈ›i - toate acestea îi vor da de înÈ›eles că timpul pentru somn se apropie. ÎncercaÈ›i să creaÈ›i o rutină plăcută È™i silenÈ›ioasă, respectând totodată un anumit interval orar pentru culcare. Acesta nu ar trebui să varieze mai mult de o oră de la o zi la alta. Acest lucru este valabil È™i în timpul week-endului. Pentru că ritmul circadian este foarte sensibil È™i uÈ™or de modificat mai ales la copii, dacă intervalul orar de somn va fi deranjat în timpului week-endului, copilului îi va fi mult mai greu să se trezească odihnit luni dimineaÈ›a când merge la grădiniță sau la È™coală. Este benefic È™i pentru părinÈ›i să aibă aceeaÈ™i rutină. (4) (5) (6)

4. AsiguraÈ›i-vă că dormitorul este un mediu plăcut È™i confortabil pentru somn. Copilul trebuie să perceapă dormitorul ca fiind un loc sigur È™i ferit de pericole, de aceea evitaÈ›i să folosiÈ›i dormitorul ca un loc de pedeapsă. De asemenea, uneori copiilor le este frică de întuneric. În acest caz puteÈ›i folosi o lumină de veghe. Tot pentru a spori confortul, verificaÈ›i ca temperatura în cameră să nu fie prea ridicată, dar nici prea scăzută. Iar hainele È™i păturile trebuie să fie lejere È™i să nu obstrucÈ›ioneze miÈ™carea în timpul somnului. (5) (6)

5. PromovaÈ›i activitatea fizică în timpul zilei. Cu cât copiii sunt mai activi, cu atât adorm mai repede, au un somn mai adânc, odihnitor È™i mai îndelungat. Este benefică È™i activitatea fizică în aer liber È™i la soare dacă este posibil. Pe lângă beneficiile asupra somnului, activitatea fizică ajută È™i la menÈ›inerea unei greutăți sănătoase pentru copil. TotuÈ™i, aveÈ›i în vedere ca exerciÈ›iile prea intense să nu fie făcute în apropiere de ora de culcare. (5)

6. CreaÈ›i o rutină È™i pentru somnul de la amiază. Dar aveÈ›i grijă ca acesta să nu afecteze somnul de noapte. În general, nu este indicat un somn de amiază mai târziu de ora 16. (5)

7. În cazul în care copilul vă strigă după ce l-aÈ›i pus la culcare È™i aÈ›i părăsit camera, aÈ™teptaÈ›i câteva momente înainte să reveniÈ›i în cameră. În acest fel, copilul are timp să realizeze că ar trebui să doarmă si poate chiar va adormi între timp.

8. OferiÈ›i-i câteva lucruri ce ar putea să-i creeze un confort psihic: un animal de pluÈ™, o lanternă sau alte jucării ce îi oferă sentimentul de protecÈ›ie È™i siguranță.

9. EvitaÈ›i să introduceÈ›i cântatul È™i legănatul în rutina pentru somn. În acest caz, dacă se trezeÈ™te în timpul somnului va avea nevoie de dumneavoastră pentru a adormi din nou. Mai degrabă înclinaÈ›i spre un animal de pluÈ™ sau o paturică preferată. (6)

10. OferiÈ›i-i mici recompense pentru situaÈ›iile în care a adormit la timp sau a adormit toată noaptea fără să vă cheme.


Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale omului, fiind cu atât mai important în cazul copiilor, care trec prin printr-o serie de transformări fizice È™i mentale, pentru care un somn odihnitor È™i sănătos este absolut necesar.





Data actualizare: 22-11-2019 | creare: 02-03-2015 | Vizite: 4688
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la copilul de 1 - 3 ani
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariÈ›ie a obezității la copii
  • Co-sleeping – dormim în acelaÈ™i pat cu bebeluÈ™ul?
  •