Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii

©

Autor: Redacția ROmedic

Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
Tulburările de respirație din timpul somnului și odihna insuficientă dublează riscul de apariție a obezității la copii. Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetare a Facultății de Medicină Albert Einstein, de la Universitatea Yeshiva. Vestea bună este că ambele afecțiuni pot fi controloate cu ajutorul tratamentului potrivit, așadar părinții își pot feri copiii de acest diagnostic.

Studiul, realizat pe un număr de aproape 2.000 de subiecți, toți cu vârste de până în 15 ani, a fost publicat în The Journal of Pediatrics. Cercetătorii au încercat să stabilească legătura dintre problemele de respirație din timpul somnului – sforăitul și apneea – și obezitatea.

Echipa științifică ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) a analizat evoluția stării de sănătate a 1.899 de copii din Avon, Anglia, pentru o perioadă de aproape 7 ani. Familiile acestora au completat câte un chestionar, oferind toate detaliile cu privire la tulburările de respirație din timpul nopții și la durata somnului copiilor, de la nașterea lor până la vârsta actuală.

Cercetătorii au descoperit că subiecții cu problemele cele mai severe de respirație în timpul odihnei prezintă cel mai mare risc de apariție a obezității. Studiul arată că aceștia sunt de două ori mai predispuși la dezvoltarea acestei afecțiuni până la vârsta de 7, 10 sau 15 ani, față de un copil asimptomatic. Principalele semne ale unui somn neodihnitor sunt sforăitul, apneea și respirația pe gură.

Un alt factor care influențează apariția obezității este durata somnului. Potrivit chestionarelor aplicate, copiii cu vârstele de 5-6 ani care au înregistrat cele mai scurte perioade de odihnă sunt supuși în proporție de 60-100% riscului de a deveni obezi până împlinesc 15 ani. Important de menționat este faptul că subiecții care nu se încadrau în această grupă de vârstă nu au fost considerați predispuși la dezvoltarea acestei boli. 

Concluzia studiului este aceea că atât tulburările de respirație din timpul somnului, cât și durata scurtă de odină sunt cauze majore ale obezității la copii. Din fericire însă, cele două coordonate definitorii pentru dezvoltarea acestei afecțiuni nu-și influențează reciproc apariția. 

Sursa: The Journal of Pediatrics, citată de Newswise

Data actualizare: 23-02-2020 | creare: 11-12-2014 | Vizite: 2805
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probleme de respiratie la copii - primul ajutor
  • Copilul obez și rezultatele școlare
  • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
  •