Siguranța copilului la somn
Autor: Costin Oana

Adoptarea unor măsuri relativ simple de precauție pot feri bebelușul de riscuri și pericole (riscul sindromulului morții subite infantile, sufocare etc.)
Pentru siguranța copilului la somn:
- CulcaÈ›i bebeluÈ™ul întotdeauna pe spate până la vârsta de 1 an. Este o măsură de prevenire a sindromului morÈ›ii subite infantile, iar în S.U.A., de când Academia Americană de Pediatrie a făcut această recomandare (1992), s-a observat o scădere a cazurilor acestor tipuri de deces.
- EvitaÈ›i să îmbrăcaÈ›i foarte gros copilul pe durata somnului. Astfel minimizaÈ›i riscul ca micuÈ›ul să se supraîncălzească. Copilul ar trebui să aibă cel mult un strat de haine în plus față de adult. Posibile semne că bebeluÈ™ului îi este prea cald sunt: respiraÈ›ia mai rapidă, înroÈ™irea obrajilor, umezirea părului.
- Dacă înveliÈ›i copilul, folosiÈ›i o păturică uÈ™oară, acoperindu-l doar până la piept. O altă posibilitate, mai sigură pentru că nu există riscul să acopere faÈ›a micuÈ›ului, este sacul de dormit pentru bebeluÈ™i. Indiferent de alegere, nu îi acoperiÈ›i capul, pentru că îl împiedicaÈ›i să elimine excesul de căldură.
- Nu lăsaÈ›i în pătuÈ›ul copilului care doarme niciun fel de obiect (pernuÈ›e, jucării, apărătoare pentru pătuÈ› etc.) până la vârsta de 1 an. Acestea cresc riscul sufocării.
- DormiÈ›i în aceeaÈ™i cameră cu bebeluÈ™ul, dar în paturi separate. Aceasta este considerată varianta cea mai sigură de către experÈ›ii în pediatrie în ceea ce priveÈ™te locul unde doarme sugarul.
- EvitaÈ›i să folosiÈ›i păturile electrice la bebeluÈ™, să aÈ™ezaÈ›i pătuÈ›ul lângă surse de căldură sau în bătaia soarelui ori să puneÈ›i sticle cu apă caldă în pătuÈ›.
- CulcaÈ›i micuÈ›ul pe o saltea fermă, fără cute È™i asiguraÈ›i-vă că între marginile acesteia È™i pătuÈ› nu încap mai mult de două degete ale dvs. EvitaÈ›i să aÈ™ezaÈ›i copilul să doarmă pe canapea, fotolii, saltele cu apă.
- Nu fumaÈ›i în preajma copilului, cu atât mai puÈ›in în camera în care doarme. De evitat este È™i culcarea micuÈ›ului lângă un părinte care tocmai a fumat, pentru că acestea cresc riscul de moarte subită infantilă.
(2)A Parent's Guide To Safe Sleep, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx
(3)Crib Bumpers Continue to Cause Infant Deaths: A Need for a New Preventive Approach, link: http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2815%2901284-6/fulltext
(4)What Does a Safe Sleep Environment Look Like?, link: https://www.nichd.nih.gov/sts/about/environment/Pages/look.aspx
(5)Reduce the Risk of SIDS, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx
(6)Safe sleep for babies, link: http://www.pregnancybirthbaby.org.au/safe-sleep-for-babies
(7)The Happy Sleeper, Heather Turgeon and Julie Wright
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Viermisori???
- Somn agitat, adorm si ma trezesc si iar adorm...
- Imi este somn in continuu...
- Intrerupere tratament montelukast
- Dupa tratament cu perfuzii si antibiotice... doarme cam mult
- Probleme de SOMN CONTINUU
- Copil4ani si jumatate nu doarme noaptea