Siguranța copilului la somn

©

Autor:

Siguranța copilului la somn
Grija pentru siguranța copilului în timpul somnului, mai ales în primul său an de viață, este extrem de importantă.

Adoptarea unor măsuri relativ simple de precauție pot feri bebelușul de riscuri și pericole (riscul sindromulului morții subite infantile, sufocare etc.)

Pentru siguranța copilului la somn:

 • Culcați bebelușul întotdeauna pe spate până la vârsta de 1 an. Este o măsură de prevenire a sindromului morții subite infantile, iar în S.U.A., de când  Academia Americană de Pediatrie a făcut această recomandare (1992), s-a observat o scădere a cazurilor acestor tipuri de deces.

 • Evitați să îmbrăcați foarte gros copilul pe durata somnului. Astfel minimizați riscul ca micuțul să se supraîncălzească. Copilul ar trebui să aibă cel mult un strat de haine în plus față de adult. Posibile semne că bebelușului îi este prea cald sunt: respirația mai rapidă, înroșirea obrajilor, umezirea părului.

 • Dacă înveliți copilul, folosiți o păturică ușoară, acoperindu-l doar până la piept. O altă posibilitate, mai sigură pentru că nu există riscul să acopere fața micuțului, este sacul de dormit pentru bebeluși. Indiferent de alegere, nu îi acoperiți capul, pentru că îl împiedicați să elimine excesul de căldură.

 • Nu lăsați în pătuțul copilului care doarme niciun fel de obiect (pernuțe, jucării, apărătoare pentru pătuț etc.) până la vârsta de 1 an. Acestea cresc riscul sufocării.

 • Dormiți în aceeași cameră cu bebelușul, dar în paturi separate. Aceasta este considerată varianta cea mai sigură de către experții în pediatrie în ceea ce privește locul unde doarme sugarul.

 • Evitați să folosiți păturile electrice la bebeluș, să așezați pătuțul lângă surse de căldură sau în bătaia  soarelui ori să puneți sticle cu apă caldă în pătuț.

 • Culcați micuțul pe o saltea fermă, fără cute și asigurați-vă că între marginile acesteia și pătuț nu încap mai mult de două degete ale dvs. Evitați să așezați copilul să doarmă pe canapea, fotolii, saltele cu apă.

 • Nu fumați în preajma copilului, cu atât mai puțin în camera în care doarme. De evitat este și culcarea micuțului lângă un părinte care tocmai a fumat, pentru că acestea cresc riscul de moarte subită infantilă.

Data actualizare: 07-08-2019 | creare: 06-05-2016 | Vizite: 2107
Bibliografie
(1)AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS Risk Reduction, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-expands-guidelines-for-infant-sleep-safety-and-sids-risk-reduction.aspx
(2)A Parent's Guide To Safe Sleep, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx
(3)Crib Bumpers Continue to Cause Infant Deaths: A Need for a New Preventive Approach, link: http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2815%2901284-6/fulltext
(4)What Does a Safe Sleep Environment Look Like?, link: https://www.nichd.nih.gov/sts/about/environment/Pages/look.aspx
(5)Reduce the Risk of SIDS, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx
(6)Safe sleep for babies, link: http://www.pregnancybirthbaby.org.au/safe-sleep-for-babies
(7)The Happy Sleeper, Heather Turgeon and Julie Wright
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Poziții de somn în sarcină
 • Somnul la vârsta a treia
 • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum