Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului

Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului

©

Autor:

Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului reprezinta o problema respiratorie care apare dupa nastere, datorita perturbarii functiei pulmonare.

Etiologie

Factorii de risc pentru sindromul de detresa respiratorie sunt asfixia si nasterea prematura, corelata cu dezvoltarea insuficienta a plamanilor. O cauza mai putin comuna o reprezinta sindromul Kartagener.
Aproximativ 60% din nou-nascutii prematuri (mai putin de 30 de saptamani de sarcina) dezvolta sindromul de detresa respiratorie, care reprezinta cauza cea mai frecventa de deces in randul nou-nascutilor.

Patogeneza

Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului are la baza, de cele mai multe ori, incapacitatea plamanilor de a expansiona suficient si de a asigura schimbul gazos, datorita lipsei de surfactant.
In cazul asfixiei perinatale, hipoxia induce (prin acidoza) constrictia arteriolelor pulmonare. Hipertensiunea pulmonara determina un shunt cardiac drept, care complica si mai mult hipertensiunea initiala. Suplimentar, poate sa apara o aspiratie de meconiu.
Nasterea prematura se asociaza cu lipsa absoluta de surfactant, deoarece acesta este produs de pneumocitele de tip II in ultimele saptamani de sarcina, odata cu maturizarea pulmonara si atinge functionalitatea maxima in saptamana 35. In lipsa surfactantului, care limiteaza tensiunea superficiala la nivelul alveolelor, plamanii colabeaza dupa faza expiratorie (microatelectazii) si nu mai pot expansiona suficient. Lipsa surfactantului se poate complica prin trecerea proteinelor plasmatice din capilare in alveole, care se acopera de membrane hialine.
Hipoxia astfel aparuta provoaca, similar asfixiei, un lant de reactii cu acidoza, hipertensiune pulmonara si agravarea hipoxiei initiale.

Manifestari clinice

Sindromul de detresa respiratorie se manifesta imediat dupa nastere sau cateva ore mai tarziu.
Semnele caracteristice pentru detresa respiratorie sunt:
  • bataile aripilor nazale;
  • retractiile pielii in regiunea sternala si in spatiile intercostale;
  • tahipnee (ritmul respiratiei mai mare de 60 de batai pe minut) ;
  • expiratia se insoteste de gemete;
  • diminuarea zgomotelor respiratorii;
  • coloratia gri-albastruie a pielii;
Sindromul de detresa respiratorie se poate complica cu un emfizem interstitial sau cu acumularea de aer in cavitati (pneumotorax, pneumomediastin, pneumoperitoneu) .

Diagnostic

In completarea examenului clinic de detresa respiratorie care deceleaza simptomele specifice, radiografia toracica arata modificari caracteristice care pot culmina in imaginea „plamanului alb”.

Tratament

Tratarea sindromului de detresa respiratorie a nou-nascutului se face intr-un centru obstetric cu aparatura de specialitate si personal foarte competent.
In formele usoare se aplica o presiune pozitiva in faza expiratorie a respiratiei (C. P. A. P. ), insa cazurile severe necesita intubare endotraheala si respiratie artificiala.
In conditii de monitorizare continua se fac urmatoarele interventii:
  • pulsoximetrie;
  • monitorizarea transcutana sau intraarteriala a presiunii partiale a oxigenului si dioxidului de carbon;
  • analiza gazelor sangvine la intervale regulate;
  • masurarea tensiunii arteriale;
Totusi, in sectiile de obstetrica se incearca limitarea la maxim a aplicarii tehnicilor medicale, pentru a nu suprasolicita nou-nascutul prin aceste interventii de diagnostic.
Lipsa de surfactant fiziologic poate fi suplinita aplicand, prin intermediul unui tub, o combinatie de surfactant care imbunatateste schimbul gazos si reduce aparitia complicatilor si rata de mortalitate.

Profilaxie

In cazul in care se prevede o nastere prematura, se poate influenta in mod considerabil evolutia sindromului de detresa respiratorie prin administrarea de glucocorticoizi (betametazon) inainte de nastere, cu scopul de accelerare a maturizarii functiei pulmonare. Sub actiunea tocolizei nasterea este amanata si se castiga timp pentru maturizarea pulmonara.
In ciuda tratamentului pot sa apara complicatii. Sindromul de detresa respiratorie necesita adesea respiratie artificiala pe o perioada lunga de timp, cu o presiunea partiala a oxigenului destul de ridicata uneori, care favorizeaza aparitia unei displazii bronhopulmonare. O alta complicatie de temut este retinopatia nascutului prematur.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu e normal la nou-născut
  • Evaluarea nou-născutului
  • VeÈ›i deveni părinÈ›i? Iată ce trebuie să aveÈ›i în vedere
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum