Speranța de viață fără dizabilități, în creștere inclusiv pentru persoanele cu afecțiuni cronice

©

Autor:

Speranța de viață fără dizabilități, în creștere inclusiv pentru persoanele cu afecțiuni cronice
Perioada de viață sănătoasă pe care o persoană o trăiește este în creștere în ultimele decenii, inclusiv pentru persoanele care suferă de diferite afecțiuni cronice comune, concluzionează un nou studiu. În medie, speranță de viață fără dizabilități (DFLE) a crescut cu mai mult de 3 ani si jumătate doar între 1991 și 2011, în rândul bărbaților. Pentru persoanele cu deficiențe cognitive, însă, statisticile sunt negative.
Studiul actual, publicat în jurnalul științific PLOS Medicine, și-a propus să stabilească dacă prelungirea vieții observată în ultimele decenii implică și o creștere a anilor fără dizabilități. În acest sens, echipa de cercetare a analizat datele din două studii mari de populație care au inclus fiecare peste 7.500 persoane în vârstă de minimum 65 de ani din Anglia. Studiile au investigat funcția cognitivă și îmbătrânirea și au implicat o serie de interviuri realizate între anii 1991-1993 (în primul studiu) și între 2008-2011 (în al doilea studiu), cu doi ani de urmărire în fiecare caz.

Atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu afecțiuni de sănătate, media de ani de speranță de viață fără dizabilități a crescut din 1991 până în 2011. În general, bărbații și-au îmbunătățit speranța de viață cu 4,6 și speranță de viață fără dizabilități cu 3,7 ani. Cele mai mari îmbunătățiri ale DFLE la bărbați au fost observate în rândul celor cu dificultăți respiratorii și a celor care trăiesc după un accident vascular cerebral.

Între 1991 și 2011, femeile au înregistrat o creștere a speranței de viață la 65 de ani de 2,1 ani și o creștere a DFLE de 2 ani, rezultatele în ceea ce privește cele mai bune îmbunătățiri ale speranței de viață pentru femeile cu afecțiuni cronice fiind similare cu cele observate în cazul bărbaților. Cu toate acestea, femeile cu deficiențe cognitive au experimentat o creștere a speranței de viață cu dizabilități, fără nicio îmbunătățire a DFLE.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-03-2022 | creare: 16-03-2022 | Vizite: 212
Bibliografie
'Healthspan' increasing even for people with common chronic conditions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220315142004.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Progresia afecțiunilor cronice ar putea fi prezisă folosind un instrument recent dezvoltat
  • Durata somnului după vârsta de 50 de ani influențează în mod direct riscul de a dezvolta boli cronice
  • Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?
  •