Durata somnului după vârsta de 50 de ani influențează în mod direct riscul de a dezvolta boli cronice

©

Autor:

Durata somnului după vârsta de 50 de ani influențează în mod direct riscul de a dezvolta boli cronice

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani care dorm pentru mai puțin de cinci ore pe noapte în mod repetat prezintă un risc mai mare de a dezvolta mai mult de o boală cronică, comparativ cu omologii lor care dorm șapte ore pe noapte, arată un studiu publicat în jurnalul PLOS Medicine. Studiul susține promovarea unei bune igiene a somnului la adulții trecuți de 50 de ani, pentru a reduce povara afecțiunilor cronice.
Durata somnului a fost asociată în mod individual cu numeroase boli cronice, însă se cunosc insuficiente cu privire la asocierea sa cu apariția simultană a mai mult de o afecțiune cronică. Pentru a oferi informații cu privire la asocierea dintre multimorbiditate și durata somnului, cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra au realizat o amplă analiză a datelor dintr-un studiu de cohortă început în urmă cu mai mult de trei decenii, care a analizat durata somnului auto-raportată. Măsurătorile au fost efectuate pentru prima oară la vârsta de 50 de ani, iar ulterior din nou, la 60 și 70 de ani, la peste 7.800 de persoane.

Potrivit rezultatelor, persoanele în vârstă de 50 de ani care au dormit cinci sau mai puține ore pe noapte au avut un risc cu 30% mai mare de multimorbiditate, comparativ cu cei care au dormit șapte ore. La vârsta de 60 de ani, cei care au obținut cinci sau mai puține ore de somn pe noapte au avut un risc cu 32% mai mare de multimorbiditate, comparativ cu participanții de aceeași vârstă, dar care au dormit șapte ore pe noapte. Ulterior, la vârsta de 70 de ani, riscul a crescut cu alte opt procente.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, faptul că participanții care au dormit cel mult cinci ore pe noapte la vârsta de 50 de ani au avut un risc cu 25% mai mare de mortalitate, în principal întocmai din cauza asocierii somnului insuficient cu un risc crescut de boli cronice. După vârsta de 60 de ani, somnul mai lung de nouă ore a fost asociat cu rate mai mari de morbiditate. Cu toate acestea, datorită numărului redus de participanți care au dormit mai mult de nouă ore pe noapte, somnul mai lung ar putea fi atribuit bolilor cronice în sine.

Studiul actual, împreună cu dovezile din studiile anterioare, evidențiază importanța somnului, atât a duratei, cât și a calității sale, pentru menținerea unei bune sănătăți la vârste înaintate.  

 

sursa: News Medical


Data actualizare: 20-10-2022 | creare: 20-10-2022 | Vizite: 192
Bibliografie
Short sleep duration from mid to late life associated with risk of multimorbidity, link: https://www.news-medical.net/news/20221018/Short-sleep-duration-from-mid-to-late-life-associated-with-risk-of-multimorbidity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia la vârstnici
  • Cercetătorii au proiectat o strategie de combatere a infecțiilor cronice
  • Somnul slab la persoanele vârstnice, asociat cu o percepție mai negativă asupra îmbătrânirii
  •