Speranța de viață poate fi crescută prin adoptarea unui stil de viață sănătos

©

Autor:

Speranța de viață poate fi crescută prin adoptarea unui stil de viață sănătos
Un studiu efectuat de cercetătorii americani și publicat în jurnalul BMJ sugerează că un stil de viață sănătos, ce presupune urmarea unei diete echilibrate și sănătoase, efectuarea de exerciții fizice cu regularitate și implicarea cognitivă în activitățile zilnice, poate reduce riscul de demență și poate prelungi speranța de viață. Studiul a inclus aproape 2.450 de participanți cu vârsta de peste 65 de ani, fără antecedente de demență.
Participanții la studiu au completat o serie de chestionare detaliate cu privire la dieta și stilul lor de viață. Ulterior, participanții au primit un punctaj pentru fiecare dintre criteriile analizate (dietă, nivel de activitate fizică, statut de fumător, consum mediu de alcool), în funcție de răspunsurile date în chestionare. Pentru fiecare factor de stil de viață, participanții au primit un scor de 1 dacă au îndeplinit criteriile stabilitate de cercetătorii și 0 dacă nu.

De exemplu, pentru a obține un punct pentru criteriul activității fizice, participanții ar fi trebuit să realizeze cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână. Scorurile au fost însumate pentru a obține un scor final cuprins între 0 și 5. Un scor mai mare a indicat un stil de viață mai sănătos.

După ce au fost luați în considerare alți factori care ar fi putut influența rezultatele, precum vârsta, sexul, educația și etnia, cercetătorii au descoperit că, în medie, speranța totală de viață la 65 de ani la femeile și bărbații cu un stil de viață sănătos a fost de 24,2 și, respectiv, 23,1 ani. În schimb, în cazul femeilor și bărbaților cu un stil de viață mai puțin sănătos, speranța de viață după vârsta de 65 de ani a scăzut până la 21,1 ani, respectiv 17,4 ani.

În ceea ce privește perioada (măsurată în ani) pe care participanții la studiu au trăit-o cu demență, aceasta a fost de aproape două ori mai mare în rândul celor cu în stil de viață mai puțin sănătos (peste 4 ani, comparativ cu 2,6 ani, în rândul bărbaților) comparativ cu cei cu un stil de viață sănătos.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 352
Bibliografie
Healthy lifestyle may reduce the risk of dementia and extend life expectancy, link: https://www.news-medical.net/news/20220414/Healthy-lifestyle-may-reduce-the-risk-of-dementia-and-extend-life-expectancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC
  •