Nanoplasticele: un pericol pentru sănătatea umană?

©

Autor:

Nanoplasticele: un pericol pentru sănătatea umană?
Expunerea la nanoplastice (n.r. fragmente de plastic de dimensiuni reduse, mai mici de 0,001 mm), un fenomen tot mai comun, odată cu creșterea proceselor de degradare a plasticului în natură, ar putea avea consecințe negative severe asupra sănătății. Un nou studiu, realizat de cercetători ai Societății Americane de Chimie, arată că expunerea la nanoplastice duce la perturbarea proceselor regulate ale celulelor hepatice și pulmonare, consecința fiind o creștere a riscului de a dezvolta boli hepatice sau pulmonare.
Plasticul, considerat la începuturile apariției sale un material extrem de benefic, a devenit în prezent unul dintre materialele care contaminează cel mai ușor și mai frecvent mediul înconjurător. Imposibil de evitat în viața de zi cu zi, plasticul se regăsește în majoritatea produselor folosite de către un om. Toate aceste plastice elimină particule de dimensiuni reduse (microplastice sau nanoplastice) care pot fi ingerate accidental și care ar putea fi nesănătoase pentru om. Până în prezent, studiile efectuate au oferit rezultate neclare sau contradictorii cu privire la consecințele expunerii umane la micro sau nanoplastice.

Studiul actual, realizat pe celule umane hepatice și pulmonare cultivate în laborator, și-a propus să afle dacă nanoplaaticele sunt sau nu sunt dăunătoare pentru sănătatea umană. Scopul studiului a fost acela de a examina impactul la nivel molecular și metabolic al expunerii celulelor pulmonare și hepatice umane la nanoplastice de dimensiuni similare. Pentru studiu, cercetătorii au cultivat celule hepatice și pulmonare umane în plăci de laborator, în mod separat, pe care le-au tratat cu diferite cantități de particule de plastic de dimensiuni nanometrice. După 48 de ore de la expunerea la particulele de plastic, imaginile microscopice digitale au arătat că nanoplasticele au pătruns în ambele tipuri de celule, însă fără a le ucide.

O analiză suplimentară a compușilor eliberați de mitocondrii (organite celulare cu rol esențial în producția de energie, despre care se crede că sunt sensibile la nanoplastice) a indicat o creștere a speciilor reactive de oxigen, dependentă de cantitatea de nanoplastice la care erau expuse celulele. Orice creștere a cantității la care erau expuse celulele a fost asociată cu o creștere a speciilor reactive de oxigen. De asemenea, creșterea expunerii la nanoplastice a determinat modificări importante ale cantități de nucleotide, aminoacizi, peptide sau acizi carboxilici existenți în celule.

Rezultatele indică, astfel, faptul că procesele metabolice multiple au fost perturbate de expunerea celulelor la nanoplastice. Studiul demonstrează că, deși expunerea la nanoplastice nu ucide celulele umane studiate, ar putea perturba procesele critice, iar impactul asupra organelor ar putea fi unul negativ.

sursa: Science Daily
foto: MAXSHOT.PL/Shutterstock.com

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 292
Bibliografie
Nanoplastics can disrupt human liver, lung cells' processes in lab experiments, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220915104824.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele plasticului ajuns în organismul uman (nanoplastic şi microplastic)
  • Microplasticele sunt prezente în fecalele umane la aproape 60% dintre oameni
  • Cum afectează micro și nanoplasticul microbiota intestinală
  •