Statul prelungit pe scaun este dăunător pentru inimă și circumferința taliei

©

Autor:

Statul prelungit pe scaun este dăunător pentru inimă și circumferința taliei
Un nou studiu realizat în cadrul Universității din Warwick arată că statul prelungit pe scaun afectează considerabil sănătatea. Studiul vizează legătura dintre riscul metabolic și timpul petrecut stând pe scaun, în picioare sau mergând.

În cadrul studiului au fost monitorizați timp de 7 zile 111 lucrători poștali: 55 erau lucrători la birou iar 56 pe teren, livrând corespondența. Studiul a prezentat la final diferențe semnificative între cele două grupuri. Cei cu job-uri statice au prezentat circumferințe ale taliei mai mari – 97 cm comparativ cu 94 cm în medie -  și aproximativ o unitare diferență la valoarea IMC-ului (indicele de masă corporală). De asemenea, au prezentat un risc mai ridicat de boli cardiovasculare - 2,2% comparativ cu 1,6% pe 10 ani.

Statul prelungit pe scaun, sedentarismul și postura vicioasă de la birou sunt asociate cu o circumferință mai mare a taliei, un nivel mai crescut de trigliceride și un nivel mai scăzut de HDL-colesterol (colesterol bun), toate crescând riscul de boli cardiovasculare.

Participanți au utilizat un monitor de activitate și poziție dezvoltat tot de ei, numit activPAL, atașat la coapsă timp de 7 zile, exceptând perioadele și activitățile ce prezentau riscul de contact cu apa, cum ar fi dușurile sau înotul. De asemenea, subiecților li s-a măsurat greutatea, înălțimea și presiunea sangvină și le-au fost prelevate probe de sânge. Riscul cardiovascular a fost măsurat cu ajutorul calculatorului de risc cardiovascular PROCAM care ia în considerare vârsta, genul, istoricul familial, presiunea sangvină și măsurătorile metabolice.

Studiul s-a desfășurat timp de 1 an, voluntarii fiind indivizi aparent sănătoși, nefumători, fără istoric personal de infarct miocardic (atac de cord), AVC, boli coronariene, hipertensiune sau diabet. De asemenea, niciun participant nu s-a aflat sub tratament pentru scăderea lipidelor din sânge, a tensiunii sau glicemiei.

Rezultatele cercetării subliniază faptul că timpul prelungit pretrecut pe scaun și sedentarismul sunt asociate semnificativ cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și o circumferință mai mare a taliei, atrăgând atenția asupra necesității și importanței adoptării unui stil de viață activ.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 15-03-2017 | Vizite: 1220
Bibliografie
Desk jobs are bad for your heart and your waist, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/316172.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Statul la calculator poate cauza probleme de vedere
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum