Steatoza hepatică la persoanele cu diabet crește riscul de deces și de boli cardiovasculare

©

Autor:

Steatoza hepatică la persoanele cu diabet crește riscul de deces și de boli cardiovasculare
Înmulțirea cazurilor de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) la nivel global și asocierea acesteia cu tulburările metabolice legate de rezistența la insulină reprezintă o preocupare majoră de sănătate, având în vedere potențialului său de a duce la complicații hepatice și boli cardiovasculare. Un studiu recent publicat în British Medical Journal a explorat legătura dintre NAFLD la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) și riscul crescut de boli cardiovasculare (BCV) și deces din toate cauzele.
Relația complexă între NAFLD și DZ2 sugerează un efect sinergic asupra riscului cardiovascular, o proporție substanțială a pacienților cu DZ2 având și NAFLD. Cu toate acestea, studiile anterioare au oferit rezultate mixte, iar designurile transversale și eșantioanele mici ale acestora limitează înțelegerea.

Pentru a aborda aceste lacune, cercetătorii au utilizat o abordare longitudinală pe scară largă, bazată pe populație, pentru a evalua riscul de BCV și mortalitatea din toate cauzele asociate cu NAFLD la pacienții cu DZ2. Studiul a inclus 7.796.763 de participanți, cu un follow-up mediu de 8,13 ani, folosind date din Baza Națională de Informații de Sănătate legată de Programul Național de Screening Sanitar.

Rezultatele indică faptul că ratele de incidență pentru BCV, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și mortalitate din toate cauzele au crescut odată cu severitatea NAFLD și au fost mai mari la pacienții cu DZ2 decât la cei fără. Rapoartele de hazard pentru aceste rezultate au fost, de asemenea, mai mari la gradele 1 și 2 de NAFLD comparativ cu lipsa NAFLD, indiferent de statusul DZ2.

Limitările studiului includ utilizarea indexului hepatic gras pentru definiția NAFLD, lipsa evaluării variabilității hemoglobinei glicate și schimbările în tratamentele pentru diabet, generalizabilitatea limitată la alte etnii și incapacitatea de a evalua fibroza hepatică.

În concluzie, pacienții cu DZ2 și chiar NAFLD ușoară prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces din toate cauzele. Diferența de risc între absența NAFLD și gradele 1 sau 2 de NAFLD este mai mare la pacienții cu DZ2 decât la cei fără. Aceste descoperiri subliniază necesitatea screening-ului și prevenirii NAFLD la pacienții cu DZ2 pentru a reduce riscul cardiovascular ulterior și mortalitatea.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-02-2024 | creare: 22-02-2024 | Vizite: 232
Bibliografie
Risk of non-alcoholic fatty liver disease for cardiovascular disease and all cause death in patients with type 2 diabetes mellitus, link: https://www.news-medical.net/news/20240216/Risk-of-non-alcoholic-fatty-liver-disease-for-cardiovascular-disease-and-all-cause-death-in-patients-with-type-2-diabetes-mellitus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: