Stilul de viață sănătos se asociază cu o cogniție mai bună la adulții în vârstă - indiferent de riscul genetic

©

Autor:

Stilul de viață sănătos se asociază cu o cogniție mai bună la adulții în vârstă - indiferent de riscul genetic

Un nou studiu chinezesc sugerează faptul că un stil de viață sănătos, chiar și după vârsta de 80 de ani, este asociat cu un risc mai redus de afectare cognitivă. Această observație nu depinde de prezența sau nu la persoana respectivă a unei anumite forme a genei APOE.
Cercetarea, publicată în jurnalul PLOS Medicine, a fost realizată de către Xurui Jin, împreună cu colegii săi de la Universitatea Duke Kunshan din Jiangsu, China. Intenția lor a fost să clarifice relația dintre APOE ε4, stil de viață și cogniție.

S-a analizat un lot de 6.160 de adulți cu vârsta de minimum 80 de ani, participanți ai unui amplu studiu în curs de desfășurare, și anume Sondajul Chinezesc Longitudinal Asupra Longevității Sănătoase. Cercetătorii au coroborat datele obținute și le-au analizat din punct de vedere statistic.

Subiecții cu stiluri de viață complet sau intermediar sănătoase au fost semnificativ mai puțin susceptibili la tulburări cognitive (cu 55, respectiv 28%), decât cei care au declarat că aveau un stil de viață nesănătos.

Participanții la studiu care prezentau APOE ε4 au fost cu 17% mai predispuși să dezvolte tulburări cognitive decât grupul care manifesta alte forme de APOE.

Într-un studiu anterior s-a remarcat faptul că indivizii cu risc genetic scăzut sau intermediar și stil de viață sănătos, prezentau un risc mai redus de demență, comparativ cu cei cu stiluri de viață nesănătoase, însă această asociere nu a fost identificată și la cei cu risc genetic crescut.

Totuși, studiul realizat anterior a demonstrat că legătura dintre stilul de viață și afectarea cognitivă nu a variat semnificativ în funcție de statutul riscului genetic de demență, determinat de APOE ε4. Astfel că menținerea unui stil de viață cât mai sănătos, chiar și după vârsta de 80 de ani, ar putea fi importantă pentru menținerea funcției cognitive.

 

Studiul transversal recent realizat de cercetătorii chinezi a subliniat această importanță majoră a stilului de viață favorabil asupra sănătății cognitive.

Pe viitor, cercetătorii intenționează să aplice concluziile acestui studiu în rândul diferitelor populații și să exploreze această asociere folosind scorul de risc AD poligenetic (AD-PRS), pentru a explora relația interactivă dintre AD-PRS, stil de viață și cogniție.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 07-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 438
Bibliografie
Healthy lifestyle linked to better cognition for oldest adults -- regardless of genetic risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601152005.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înlocuiește o oră de stat așezat cu o oră de somn sau sport dacă vrei să trăiești mai mult!
  • Stresul și lipsa stabilității în copilărie cresc riscul de obezitate în perioada adultă
  • Chiar și micile schimbări din alimentație au un impact semnificativ asupra sănătății
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum