Stimularea profundă a nervilor reduce tensiunea arterială

©

Autor:

Stimularea profundă a nervilor reduce tensiunea arterială
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Houston arată că stimularea nervoasă poate să determine modificări ale tensiunii arteriale. Conform unei lucrări anterioare a autorului principal, Mario Romero-Ortega, profesor de inginerie biomedicală, stimularea nervului peronier profund determină o scădere acută a tensiunii arteriale, studiul actual propunând un dispozitiv implantabil care să poată realiza această stimulare la apăsarea unui buton.
Dispozitivul este bazat pe un circuit ce conține un electrod cu microcanal de atașare a nervilor pe care trebuie să îi stimuleze, astfel fiind facilă implementarea lui la nivelul nervilor de calibru mic. Experimentele pe care oamenii de știință le-au efectuat în cadrul studiului au arătat că acesta poate determina o scădere de aproximativ 10% a valorilor tensiunii arteriale în decurs de o oră și de 16% dacă este utilizat timp de două ore. Tehnologia pe care aceștia au creat-o este importantă deoarece hipertensiunea arterială afectează peste un miliard de oameni la nivel global, fiind pe primul loc în topul cauzelor de deces pe fondul accidentelor vasculare cerebrale în Statele Unite ale Americii.

În mod normal, valorile acesteia trebuie să fie sub 130 mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și de maximum 80 mmHg în cazul celei diastolice, valorile mai mari decât acestea fiind definite drept hipertensiune arterială. În vederea obținerii unor ameliorări ale variațiilor patologice, de-a lungul timpului au apărut numeroase tratamente medicamentoase prin care tensiunea arterială este posibil de controlat la aproximativ 50% din persoanele care înregistrează valori crescute ale acesteia. În ciuda progreselor farmacologice înregistrate în ultimii ani, între 12 și 18% din oamenii care prezintă hipertensiune arterială au o formă rezistentă la toate terapiile convenționale, ceea ce determină necesitatea continuă de identificare a unor noi moduri prin care aceasta să fie ținută sub control.

Spre exemplu, numeroși oameni prezintă un tip de hipertensiune arterială denumită hipertensiune rezistentă, cu valori de minimum 140/90 mmHg, care nu este ameliorată la administrarea de medicamente antihipertensive. Astfel, noua tehnologie bazată pe stimularea nervoasă determină o creștere inițială a activității nervoase simpatice de la nivel renal, urmată de o reducere a activității acestor organe cu efect direct de scădere a tensiunii arteriale medii.

sursa: Science Daily
foto: University of Houston

Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 380
Bibliografie
Deep nerve stimulation consistently reduces blood pressure, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120501.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Risc mai mare de deces în cazul a două medicamente comune împotriva hipertensiunii arteriale
  • O nouă triplă asociere de medicamente pentru scăderea hipertensiunii arteriale
  • Când este momentul ideal pentru a lua medicamentele antihipertensive?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum