Stimularea senzorială personalizată ar putea trata tinitusul

©

Autor:

Stimularea senzorială personalizată ar putea trata tinitusul
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan arată că stimularea bisenzorială ar putea reprezenta o opțiune terapeutică în cazul pacienților ce suferă de tinitus, adică țiuitul în urechi. Conform oamenilor de știință, această afecțiune este prezentă la 15% din populația Statelor Unite ale Americii, 40% din cazuri fiind forme cronice ale acesteia.
Eșantionul de studiu a fost compus din 99 de persoane cu tinitus somatic, o formă a afecțiunii care implică apariția țiuitului în urechi în momentul strângerii dinților sau la aplicarea de presiune pe frunte, reprezentând aproximativ 70% din toate cazurile de tinitus la nivel global.

Susan Shore, profesor la Departamentul ORL al universității americane și autor principal al studiului, afirmă că participanții au purtat în cadrul studiului un dispozitiv portabil pentru uz casnic, programat astfel încât să fie capabil să se preteze pe spectrul personal al fiecărui participant din punct de vedere al caracterului afecțiunii și să poată stimula bisezorial.

Studiul a fost compus din trei intervale de câte o lună și jumătate în care persoanele care au participat au purtat dispozitivul pentru intervale diferite de timp, astfel încât echipa să poată determina impactul pe care acesta îl are asupra tinitusului. În primele șase săptămâni de la începerea studiului, participanții a fost instruiți să poarte dispozitivele timp de jumătate de oră pe zi, în cel de-al doilea interval de timp tot 30 de minute, dar cu o zi pauză, iar în cel de-al treilea nu au mai purtat deloc.

De asemenea, aceștia au completat două chestionare, Tinnitus Functional Index (TFI) și Tinnitus Handicap Inventory (THI), în vederea evaluării impactului pe care afecțiunea îl are asupra calității vieții lor. Rezultatele analizei au arătat că purtarea dispozitivului a redus cu 60% intensitatea țiuitului după primele șase săptămâni, constatare ce este în concordanță cu un studiu anterior de-al autoarei, care a relevat faptul că durata urmării unui tratament activ împotriva tinitusului este proporțională cu gradul de reducere al simptomelor.

De menționat, însă, este și faptul că evaluarea eficienței stimulării bisenzoriale a fost realizată prin compararea efectelor acesteia cu cele ale terapiei prin stimulare sonoră. Autorii explică faptul că stimularea bisenzorială a determinat o scădere a scorurilor de handicap și o îmbunătățire a calității vieții, în timp ce stimularea unisenzorială nu a determinat aceste efecte, fiind considerată tratamentul de control al studiului.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 286
Bibliografie
Personalized, bi-sensory stimulation may be an effective treatment for tinnitus, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/Personalized-bi-sensory-stimulation-may-be-an-effective-treatment-for-tinnitus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultate promițătoare pentru un dispozitiv non-invaziv de tratament pentru tinitus
  • Cercetătorii descriu o metodă obiectivă de diagnosticare a tinitusului
  • Australia. Unul din patru adulți suferă de tinitus, o tulburare ce determină un „țiuit în urechi”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum