O aplicație pe telefon ar putea trata țiuitul în urechi

©

Autor:

O aplicație pe telefon ar putea trata țiuitul în urechi

Țiuitul în urechi (numit în termeni medicali tinitus) afectează urechea, dar își are originea la nivel cerebral.

Afecțiunea care determină țiuitul în urechi este de obicei declanșată de pierderea auzului odată cu avansarea în vârstă și expunerea prelungită la zgomote excesiv de puternice. Studiile din domeniul neuroștiințelor au descoperit că tinitusul este un simptom al hiperactivității la nivelul cortexului auditiv. Dacă până acum majoritatea persoanelor afectate de tinitus se resemnau, a fost lansată aplicația web Tinnitracks care pretinde că poate trata cauza țiuitului în urechi prin terapie audio filtrată.

Eficacitatea acestei aplicații se bazează pe plasticitate (capacitatea creierului de a se adapta și de a învăța constant lucruri noi). Aplicația analizează melodii individuale și filtrează frecvența care determină tinitusul pentru fiecare utilizator. Când este redată melodia, după prelucrarea acesteia realizată de aplicație, auzul ascultătorului se adaptează la alterările auditive și cu timpul hiperactivitatea creierului se reduce. Pe scurt, sunt necesari trei pași: selctarea unui fișier muzical din colecția personală, filtrarea frecvenței care determină tinitus și încărcarea versiunii personalizate a melodiei pe un MP3 player pentru a fi ascultată.

Aceast tip de terapie necesită ascultarea melodiilor personalizate 1-2 ore/zi timp de 6 luni.

 

Tinnitracks a fost una dintre cele 9 aplicații câștigătoare din cadul competiției SXSW's Accelerator.

 

Sursa: Engadget


Data actualizare: 30-11-2021 | creare: 08-12-2015 | Vizite: 10785
Bibliografie
A new audio app claims to treat tinnitus, link: http://www.engadget.com/2015/03/19/a-new-audio-app-claims-to-treat-tinnitus/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii descriu o metodă obiectivă de diagnosticare a tinitusului
  • Australia. Unul din patru adulți suferă de tinitus, o tulburare ce determină un „țiuit în urechi”
  • Efectele indirecte ale COVID-19 asupra tinitusului, o condiție comună manifestată prin „țiuit” în urechi, discutate de cercetători
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum