Stresul oxidativ și antioxidanții

©

Autor:

Stresul oxidativ și antioxidanții

Stresul oxidativ constă într-un dezechilibru apărut între producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a-i combate, cu ajutorul antioxidanților.

Radicalii liberi sunt molecule de oxigen cu unul sau mai mulți electroni nepereche. Aceste molecule „fură” electroni de la diverse celule sau țesuturi din organism pentru a deveni stabile. Această preluare de electroni duce la oxidarea celulelor a proteinelor și chiar a ADN-ului putând reprezenta un factor de risc pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și boli ale sistemului imunitar. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Ce sunt antioxidanții?

Celulele care folosesc enzime și oxigen pentru a-și desfășura activitatea sunt expuse atacului radicalilor liberi. Antioxidanții sunt componente ale celulelor care previn oxidarea celulară. Aceste substanțe pot „dona” un electron radicalilor liberi fără a se destabiliza. În caz contrar, dezechilibrul dintre oxidanți și antioxidanți duce la apariția stresului oxidativ. (8, 9, 10, 11, 12, 13)

Care sunt cauzele stresului oxidativ?

Stresul oxidativ apare ca urmare a dezechilibrului între radicalii liberi și antioxidanții de la nivel celular. Acest dezechilibru poate avea una sau mai multe cauze, după cum urmează.

Consumul de uleiuri vegetale râncede

Consumul de uleiuri bogate în acizi grași omega 3 și omega 6 oferă beneficii la nivel celular, uleiurile industriale vegetale putând duce la stres oxidativ.

Din păcate, chiar dacă uleiul de soia, arahide sau șofran conțin acizi grași polinesaturați omega 6, procesul de producție industrial prin intermediul căruia interacționează cu temperaturi înalte, metale și alte substanțe chimice poate duce la oxidarea uleiului. Procesul de oxidare continuă atunci când acest ulei este încins pentru gătire. Această oxidare a uleiului poate duce la oxidarea lipidică, proces care declanșează un răspuns inflamator din partea organismului. (14)

Mai mult, acizii grași oxidați încep să preia electroni de la vitamina A, C și E. Această combinație de efecte negative propagă și mai mult stresul oxidativ.

Ce este de făcut? Oamenii de știință avertizează să evităm cât mai mult uleiurile produse industrial și să consumăm acizi grași omega 6 din alte surse decât uleiurile vegetale produse pe scară largă, din carne de pui, nuci și semințe și avocado. (15, 16)

Consumul insuficient de antioxidanți

Antioxidanții au un rol protector la nivel celular asigurând electronii necesari radicalilor liberi pentru ca substanțele nutritive să nu fie afectate.

Cea mai bună sursă de antioxidanți este obținută prin alimentație. Cele mai bogate surse de antioxidanți sunt cafeaua, fructele (în special fructele de pădure), ciocolata amăruie, varza, fasolea, sfeclă, spanac. (16)

Nutriționiștii recomandată alimentele și nu suplimentele alimentare deoarece unele alimente bogate în antioxidanți conțin și enzime care le potențează acțiunea. (17)

Fumatul

Fumatul poate cauza stres oxidativ prin generarea unei cantități imense de radicali liberi, precum și prin reducerea nivelul antioxidanților din organism. (18)

Stresul

Studiile recente au arătat că suntem din ce în ce mai stresați atunci când vine vorba de locul de muncă, sănătate, bani și relații personale. Stresul nu afectează doar calitatea vieții, ci și sănătatea, putând determina stres oxidativ prin activarea axei HPA (hipotalamus, glanda pituitară, glandele suprarenale). (19, 20)

Factorii de mediu

Mediul care ne înconjoară zi de zi poate reprezenta o sursă de stres oxidativ. Aerul poluat, mucegaiul, diverse toxine din clădirile îmbibate cu apă, poate duce la apariția stresului oxidativ prin consumul rezervelor de antioxidanți. (21, 22)

Poluării și mucegaiului li se alătură particulele de plastic. Studiile spun că ingerarea particulelor mici de plastic poate duce la apariția stresului oxidativ. Acest dezechilibru apare atunci când organismul încearcă să elimine Bisfenol A, o substanță de la baza plasticului. În încercarea de a elimina această substanță sunt generați radicalii liberi. Se crede chiar că stresul oxidativ produs contribuie la rolul carcinogen a plasticului. (23)

De asemenea, expunerea la pesticide și metale grele poate duce la stres oxidativ. Expunerea la reziduuri de insecticide prin consumul de fructe și legume nespălate poate induce stresul oxidativ prin dezechilibrarea proceselor celulare. Metalele grele din aer, sol și apă duc la stres oxidativ prin alterarea activității normale antioxidanților. (24, 25)

Dereglări ale ritmului circadian

Antioxidanții acționează în funcție de ritmul circadian al fiecărui organism. Schimbările obiceiurilor de somn sau restricțiilor pot deranja ritmul normal și crește stresul oxidativ. Mai mult, lumina albastră a ecranelor aparatelor electronice poate stimula stresul oxidativ, afectând în special corneea ochilor. (26, 27)

Anumite infecții

Unele infecții, de exemplu infecțiile orale cu P. gingivalis cresc stresul oxidativ. Acest lucru ar putea explica de ce periodontita este un factor de risc pentru boli cardiovasculare sau neurodegenerative. (28, 29, 30)

De asemenea, bacterii precum H. Pylori, hepatita C sau Chlamydia peumoniae sunt asociate unui risc mai mare de stres oxidativ. (31, 32, 33)

Un stil de viață sedentar

Lipsa activității fizice crește stresul oxidativ. Pe de altă parte, activitate fizică regulată susține, pe termen scurt, producția de radicali liberi iar pe termen lung crește producția de antioxidanți. (34, 35)

Hemocromatoza (excesul de fier)

Acumularea fierului în organism este asociată bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2. Aceste boli cronice apar ca urmare a generării de radicali liberi care promovează stresul oxidativ. (36)

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Care sunt efectele stresului oxidativ asupra organismului?

Oxidarea este un proces normal necesar bunei funcționări a organismului. Stresul oxidativ, pe de altă parte, apare atunci când intervine un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți. Un astfel de dezechilibru poate duce la boli și afecțiuni precum:

 • diabet (37, 38, 39)
 • ateroscleroză (40, 41, 42, 43)
 • inflamații (44, 45, 46)
 • hipertensiune arterială (47, 48, 49)
 • boli cardiovasculare (50, 51, 52, 53)
 • Parkinson (54, 55, 56)
 • Alzheimer (57, 58, 59, 60)
 • cancer (61, 62, 63, 64, 65)
 • îmbătrânire prematură (66, 67, 68, 69, 70)


Cum poate fi prevenit stresul oxidativ?

Este imposibil să eviți cu totul expunerea la radicali liberi și deci la stresul oxidativ. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza efectele negative asupra organismului. Mai jos sunt câteva moduri prin care poți preveni stresul oxidativ.

 • Consumă alimente bogate în antioxidanți (fructe de pădure, legume cu frunze verzi, prune, morcovi, pește, ceapă, usturoi etc) (72)
 • Fă mișcare cel puțin 30 minute în fiecare zi – activitatea fizică a fost corelată cu o producție mai mare de antioxidanți naturali și o reducere a stresului oxidativ. (71)
 • Evită fumatul
 • Ai grijă de mediu – redu pe cât poți poluarea pentru un aer mai curat pentru tine și cei din jur
 • Dormi suficient – somnul este corelat cu menținerea echilibrului tuturor sistemelor organismului – funcționarea creierului, raportul dintre antioxidanți și radicali liberi, producția de hormoni etc (73, 74, 75)
 • Evită supraîncărcarea alimentară – studiile spun că aportul mare de alimente pune organismul într-o stare continuă de stres oxidativ față de porțiile mic sau moderate. (71, 76, 77)
 • Evită pe cât posibil expunerea la stres – pauzele de la calculator, timpul în natură precum și meditația sau yoga pot contribui la reducerea stresului (78, 79, 80)


Stresul oxidativ reprezintă o problemă tot mai frecventă în timpurile noastre în care mâncăm pe fugă și de multe ori suntem privați de substanțe nutritive. Alimentele sănătoase și porțiile mici, activitatea fizică regulată, limitarea stresului și încurajarea somnului odihnitor sunt doar câțiva pași pentru a limita stresul oxidativ.


Data actualizare: 28-06-2019 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 1188
Bibliografie
1. Oxidative Stress and Antioxidant Defense. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488923/
2. Oxidative Stress. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124116047000064
3. What is oxidative stress? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10693912
4. Oxidative Stress-Mediated Atherosclerosis: Mechanisms and Therapies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572357/
5. Diabetes mellitus and oxidative stress—A concise review. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319016415000766
6. The relationship between oxidative stress and autoimmunity in Hashimoto's thyroiditis. https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/173/6/791.xml
7. Oxidative stress and its biomarkers in systemic lupus erythematosus. https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/1423-0127-21-23
8. What is Oxidative Stress? https://www.news-medical.net/health/What-is-Oxidative-Stress.aspx
9. Antioxidants: In Depth. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
10. Antioxidants: Beyond the Hype. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
11. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
12. Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684512/
13. Free Radicals, Antioxidants and Disease. https://www.omicsonline.org/open-access/free-radicals-antioxidants-and-disease-0974-8369.1000214.pdf
14. Dietary advanced lipid oxidation endproducts are risk factors to human health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17854006
15. Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335257/
16. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids: Dietary sources, metabolism, and significance - A review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29715470
17. A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-10
18. Smoking and oxidative stress. https://academic.oup.com/ajcn/article/69/3/572/4694206
19. Survey: Stress in America Increases for the First Time in 10 Years. https://health.usnews.com/wellness/health-buzz/articles/2017-02-15/survey-stress-in-america-increases-for-the-first-time-in-10-years
20. Good Stress, Bad Stress and Oxidative Stress: Insights from Anticipatory Cortisol Reactivity . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4028159/
21. Mechanisms of Mycotoxin-Induced Neurotoxicity through Oxidative Stress-Associated Pathways. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3179161/
22. Particulate air pollution, systemic oxidative stress, inflammation, and atherosclerosis. https://link.springer.com/article/10.1007/s11869-010-0101-8
23. Induction of oxidative stress by bisphenol A and its pleiotropic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28181297
24. Role of oxidative stress in organophosphate insecticide toxicity – Short review. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048357510001355
25. Oxidative Stress in Lead and Cadmium Toxicity and Its Amelioration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3087445/
26. Immune, inflammatory and cardiovascular consequences of sleep restriction and recovery. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087079211000566
27. Influence of Light Emitting Diode-Derived Blue Light Overexposure on Mouse Ocular Surface. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0161041
28. Association between Periodontitis and Alzheimer's Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488989/
29. Oxidative Stress in Oral Diseases: Understanding Its Relation with Other Systemic Diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603668/
30. The link between periodontal disease and cardiovascular disease: How far we have come in last two decades? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100856/
31. CagA-positive Helicobacter pylori strains enhanced coronary atherosclerosis by increasing serum OxLDL and HsCRP in patients with coronary heart disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20503072?dopt=AbstractPlus
32. Oxidized low-density lipoprotein is associated with viral load and disease activity in patients with chronic hepatitis C. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21809486?dopt=AbstractPlus
33. Cellular oxidation of low-density lipoprotein by Chlamydia pneumoniae. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10438367?dopt=AbstractPlus
34. Physical Inactivity Increases Oxidative Stress, Endothelial Dysfunction, and Atherosclerosis. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.ATV.0000158311.24443.af
35. Regular physical exercise as a strategy to improve antioxidant and anti-inflammatory status: benefits in type 2 diabetes mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22928086
36. Iron and Diabetes Risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648340/
37. Oxidative Stress and Insulin Resistance. http://care.diabetesjournals.org/content/32/7/1302
38. Oxidative stress and diabetic complications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996922/
39. The Role of Oxidative Stress and Antioxidants in Diabetic Complications . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3286717/
40. Oxidative Stress in Atherosclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28921056
41. Oxidative Stress-Mediated Atherosclerosis: Mechanisms and Therapies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572357/
42. Oxidative stress and atherosclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16757157
43. Role of oxidative stress in atherosclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12645638
44. Oxidative Stress and Inflammation Are Associated with Adiposity in Moderate to Severe CKD. https://jasn.asnjournals.org/content/19/3/593
45. Interplay of Oxidative Stress, Inflammation, and Autophagy: Their Role in Tissue Injury of the Heart, Liver, and Kidney. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2018/2090813/
46. Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/
47. Oxidative stress and hypertension. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19427495
48. Essential hypertension and oxidative stress: New insights. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4072825/
49. Oxidative stress and hypertension: Possibility of hypertension therapy with antioxidants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115353/
50. Oxidative stress and heart failure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21949114
51. Oxidative Stress in Cardiovascular Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013610/
52. CVD and Oxidative Stress. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5332926/
53. Role of oxidative stress in cardiovascular diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10872549
54. Oxidative Stress in Parkinson's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041404/
55. Role of Oxidative Stress in Parkinson's Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3620453/
56. Oxidative stress and Parkinson’s disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495335/
57. Role of oxidative stress in Alzheimer's disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4840676/
58. Alzheimer Disease and Oxidative Stress. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC161361/
59. Oxidative stress in Alzheimer disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675154/
60. Oxidative stress in Alzheimer's disease. https://www.pathophysiologyjournal.com/article/S0928-4680(06)00049-6/fulltext
61. Relationships between Oxidative Stress, Cancer Development and Therapeutic Interventions. https://www.researchgate.net/publication/308900146_Relationships_between_Oxidative_Stress_Cancer_Development_and_Therapeutic_Interventions
62. Oxidative stress and cancer: have we moved forward? http://www.biochemj.org/content/401/1/1
63. Cancer and Oxidative Stress. http://www.med.or.jp/english/pdf/2001_12/535_539.pdf
64. Oxidative stress and cancer: an overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123177
65. Oxidative stress, inflammation, and cancer: How are they linked? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990475/
66. The role of oxidative damage and stress in aging. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004763740400171X
67. Oxidative stress in aging: Theoretical outcomes and clinical evidences in humans. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210522011000025
68. Oxidative stress and aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20872368
69. Oxidative Stress, Mitochondrial Dysfunction, and Aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184498/
70. Oxidative stress, aging, and diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/
71. Strategies for Reducing or Preventing the Generation of Oxidative Stress. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2011/194586/
72. Natural Products for the Prevention of Oxidative Stress-Related Diseases: Mechanisms and Strategies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746391/
73. Sleep Deprivation and Oxidative Stress in Animal Models: A Systematic Review. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/234952/
74. Antioxidant benefits of sleep. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/p-abo070518.php
75. A bidirectional relationship between sleep and oxidative stress in Drosophila. https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2005206
76. Excessive caloric intake acutely causes oxidative stress, GLUT4 carbonylation, and insulin resistance in healthy men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5600191/
77. Overfeeding Reduces Insulin Sensitivity and Increases Oxidative Stress, without Altering Markers of Mitochondrial Content and Function in Humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346759/
78. Physical Activity Reduces Stress. https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/physical-activity-reduces-st
79. Levels of Nature and Stress Response. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981243/
80. Stress Management Techniques: evidence-based procedures that reduce stress and promote health. https://pdfs.semanticscholar.org/75ca/f800c159ce1d28ec0dc45de8f867d3fade90.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.