Studii clinice privind potențiale terapii în lupta împotriva COVID-19

©

Autor:

Studii clinice privind potențiale terapii în lupta împotriva COVID-19

Având în vedere numeroasele cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus 2019-nCoV, existente nu doar în țara noastră, ci în multe alte state ale lumii și adevărata criză economică în care ne-a plasat această chestiune, în prezent în laboratoarele de cercetare din întreaga lume sunt testate diverse substanțe medicamentoase, în scopul de a identifica o soluție terapeutică pentru numeroasele cazuri de infecții COVID-19.
Cele mai multe dintre aceste studii clinice se desfășoară în China și în Statele Unite ale Americii.

Trebuie subliniat însă faptul că, până în prezent, pe piața farmaceutică nu există un tratament aprobat pentru eradicarea infecției COVID-19. Toate medicamentele antivirale și nu numai, cu potențial în lupta împotriva infecției COVID-19, sunt administrate doar în cazul persoanelor incluse în studii clinice sau prin intermediul programelor de compassionate use (programe care presupun administrarea anumitor medicamente neaprobate pe piața farmaceutică, dar incluse în cadrul programelor de cercetare clinică).

De la începutul anului 2020 au fost efectuate numeroase studii clinice privind eficacitatea diferitelor tipuri de medicamente (antivirale, antimalarice, anticorpi monoclonali, etc.) în lupta împotriva infecției COVID-19.

Conform spuselor Organizației Mondiale a Sănătății, eficiența medicamentelor administrate în cazul bolnavilor cu COVID-19 constă în combnaterea simptomatologiei, întreruperea transmisiei virusului la nivelul populației și prevenirea decesului prin îmbunătățirea statusului bolnavilor cu COVID-19 care prezintă forme severe de boală.

În prezent, în companiile farmaceutive bazate pe cercetare medicală, infectarea COVID-19 reprezintă principalul subiect. Cercetătorii care își desfășoară activitatea în cadrul acestor centre de cercetare sunt preocupați atât de aspectele epidemiologice legate de această chestiune, cât și despre identificarea unor substanțe medicamentoase sau vaccinuri care să-și dovedească eficiența în lupta împotriva infecției cu noul coronavirus.

Numeroase substanțe medicamentoase antivirale, antiretrovirale, antimalarice și anticorpi monoclonali sunt incluse în cadrul programelor de cercetare pentru identificarea unui tratament de combatere COVID-19. Care sunt însă aceste substanțe medicamentoase? Aceasta vom afla în cele ce urmează.

Redemsivir - medicament cu potențial terapeutic în lupta împotriva COVID-19

În prezent, se află în desfășurare peste 80 de studii clinice privind medicamentul antiviral Redemsivir, elaborat de către compania biofarmaceutică Gilead Sciences, care își desfășoară activitatea bazată pe cercetare clinică.

În data de 24 februarie a anului curent, Redemsivir a fost administrat în cadrul unui studiu clinic în rândul a o mie de persoane cu COVID-19. Acest studiu a presupus administrarea Remdesivir timp de cinci zile sau zece zile în rândul a 400 de bolnavi cu COVID-19 aflați în forme severe de boală și administrarea Redemsivir în rândul a 600 de bolnavi cu COVID-19 aflați în forme moderate de boală.

Principalele obiective ale acestui studiu sunt reprezentate de menținerea unei stări generale bune, prin ameliorarea simptomatologiei clinice și menținerea unei saturații normale în oxigen.

În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că Redemsivir reprezintă cel mai promițător medicament cu potențial terapeutic în lupta împotriva COVID-19.

Conform spuselor acestora, Redemsivir acționează împotriva infecției COVID-19 prin blocarea ARN-polimerazei, enzimă care facilitează pătrunderea virusului în interiorul celulelor umane.

Pe lângă aceasta, Redemsivir prezintă un spectru antiviral larg de acțiune, prezintă eficiență superioară combinației medicamentoase Lopinavir/Ritonavir/Interferon-beta, utilizată în studiile clinice împotriva infecției COVID-19 la animale, prezintă un profil de siguranță demonstrat în cadrul studiilor clinice desfășurate în anii trecuți asupra virusului EBOLA și prezintă eficiență demonstrată clinic împotriva coronavirusurilor.

Kaletra - combinație eficientă împotriva COVID-19?

Kaletra este un medicament antiretroviral, comercializat pe piața farmaceutică, obținut în urma combinării a două antiretrovirale: Lopinavir și Ritonavir. Acest medicament antiretroviral este a fost inclus în studiul clinic MIRACLE desfășurat împotriva viruslui MERS, iar anul acesta a fost inclus în primul studiu din China desfășurat împotriva COVID-19.

În urma administrării Kaletra la un număr destul de mare de bolnavi diagnosticați cu COVID-19, cercetătorii chinezi din orașul Wuhan au întocmit un ghid de bune practici care includ acest medicament ca tratament suportiv.

Kaletra este utilizat și în țara noastră în cadrul schemelor terapeutice administrate bolnavilor cu COVID-19.

Acest medicament acționează prin blocarea acțiunii unei enzime aflate în componența COVID-19.

De asemenea, Kaletra a fost utilizat în cadrul studiilor clinice desfășurate împotriva COVID-19 în asocierea Interferonului, Ribavirinei, Umifenovirului sau a combinației Emtricitabină/Tenofovir.

Cu toate acestea, acest medicament prezintă un nivel scăzut de certitudine științifică.

Discovery - un studiu clinic european

În luna martie 2020, Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, a demarat un nou studiu clinic pentru identificarea moleculelor terapeutice eficiente în lumpta împotriva COVID-19, denumit DISCOVERY, care implică 3200 de bolnavi cu COVID-19 din mai multe țări, precum Marea Britanie, Germania, Spania, Olanda, Luxemburg, Belgia și Suedia.

La fel ca și SOLIDARITY, studiul clinic DISCOVERY este în plină desfășurare. În numeroase centre vor fi colectate date privind bolnavii cu COVID-19 nou diagnosticați, vor fi administrate diferite substanțe medicamentoase cu potențial terapeutic timp de 15 zile și vor fi raportate rezultate ale acestor tratamente.

Solidarity - un studiu demarat la nivel internațional

În data de 18 martie Organizația Mondială a Sănătății a organizat cel mai mare studiu terapeutic împotriva infecției COVID-19, denumit SOLIDARITY, care presupune compararea mai multor substanțe medicamentoase cu potențial terapeutic în lupta împotriva COVID-19.

Acest studiu clinic se desfășoară în mai multe state ale lumii, precum Elveția, Novegia, Franța, Argentina, Canada, Iran, Bahrain, Thailanda, Africa de Sud și Spania și are drept scop identificarea unui medicament eficient împotriva infecției cu noul coronavirus.

Procedura de intrarea în cadrul studiului SOLIDARITY este foarte simplă și astfel, numeroase alte țări din întreaga lume sunt invitate să participe în cadrul acestui proiect, pentru identificarea unui medicament eficient pentru combaterea și eradicarea COVID-19.

În funcție de mijloacele terapeutice accesibile la nivel local, fiecare din țările incluse în cadrul acestui studiu clinic demarat la nivel internațional va avea posibilitatea de a alege substanțele medicamentoase testate.

Odată cu acumularea mai multor date referitoare la liniile terapeutice aflate în comparație în cadrul studiului, alte substanțe medicamentoase vor putea fi integrate sau eliminate din studiu.

În cadrul studiului SOLIDARITY se va realiza o comparație între standardul de îngrijire actual al bolnavilor cu COVID-19 (care este reprezentat în mare parte de suportul respirator-administrarea de oxigen) și patru molecule terapeutice, considerate cu potențial în lupta împotriva COVID-19 (molecule terapeutice reprezentate de Redemsivir, Clorochina, și Kaletra, cu sau fără asocierea Interferonului-beta).

Principalele obiective ale studiului SOLIDARITY sunt reprezentate de reducerea ratei de mortalitate și a duratei de spitalizare bolnavilor cu COVID-19 și reducerea numărului de cazuri care necesită suport medical intensiv (internarea pe secțiile de anestezie terapie intensivă a cazurilor severe de COVID-19).

Covacta - un studiu demarat în data de 22 martie privind identificarea unui medicament eficient împotriva COVID-19

În data de 22 martie 2020 a fost demarat un nou studiu clinic pentru identificarea unei substanțe medicamentoase cu potențial terapeutic împotriva COVID-19. Acest studiu randomizat este denumit COVACTA, include 330 de bolnavi cu COVID-19 din întreaga lume și examinarea unui anticorp monoclonal care acționează prin inhibarea interleukinei-6, cunoscut sub denumirea de Tocilizumab.

La baza acestui studiu clinic se află alte studii de caz efectuate anterior, în urma cărora s-a observat ameliorarea stării clinice în urma admninistrării de Tocilizumab, în cazul bolnavilor cu COVID-19, aflți în stadii severe de boală poulmonară.

În trecut, Tocilizumab a fost aprobat ca tratament în cadrul sindromului de eliberare de citokine. La fel, părunderea COVID-19 în organism determină apariția unei reacții imune din partea organismului, caracterizată prin eliberarea de citokine. Această reacție imună duce la apariția febrei, a inflamației și a fibrozei pulmonare, în contextul infectării COVID-19.

De asemenea, a fost observat faptul că nivelul de interleukină-6 este crescut în serul bolnavilor de COVID-19. Astfel se presupune potențialul efect terapeutic al Tocilizumab în cadrul infecției cu coronavirus.


Data actualizare: 14-03-2021 | creare: 26-03-2020 | Vizite: 741
Bibliografie
1. Coronavirus treatment: Vaccines/drugs in the pipeline for COVID-19, link: https://www.clinicaltrialsarena.com/analysis/coronavirus-mers-cov-drugs/
2. Coronavirus (COVID-19) FAQ, link: https://clinicalstudies.com.au/coronavirus-covid-19/
3. Global research on coronavirus disease (COVID-19), link: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •