Studiu de caz: corelatii clinico – biologice intre testele ImuPro si FlorInScan

Data publicării: 15-10-2018

Pe data de 28 septembrie, d-na dr Cristina Popescu, director medical la Family Clinic, a fost invitata ca si speaker la conferinta “Somnolog la scoala”, eveniment dedicat medicilor avand diferite specialitati medicale, nutritionistilor si psihologilor, scopul conferintei fiind furnizarea de educatie medicala cu privire la depistarea, diagnosticul si tratamentul tulburarilor somnului, precum si a cauzelor si complicatiilor acestora.

Si pentru ca somnologia este multidisciplinara, temele abordate au fost diversificate. In sesiunea teoretica d-na dr Cristina Popescu a vorbit despre importanta nutritiei si ce presupune identificarea si tratamentul eficient al intolerantelor alimentare, asociate sindromului de intestin permeabil.

Este cunoscut faptul ca aproximativ 80 % din celulele sistemului imunitar se gasesc in intestin. Acesta reprezinta un obstacol greu de invins atat pentru  bacterii, virusuri si alti agenti patogeni cat si o bariera împotriva proteinelor „straine” din alimente. Organismul nostru are o toleranta extraordinara la alimente, cu conditia ca acestea sa fie digerate în mod corect si sa traverseze bariera intestinala intacta intr-un mod fiziologic, si anume prin intermediul celulelor intestinale.

Frecvent, datorita dezechilibrelor alimentare, infectiilor repetate bacteriene sau fungice, medicamentelor, stresului și a toxinelor din mediu, integritatea peretelui intestinal poate fi afectata, aparand “gap”-uri sau spatii intre celulele epiteliului intestinal. In acest context, intestinul devine permeabil si anumite componente ale alimentelor pot sa treaca printre celulele intestinale. Aceste proteine, expuse sistemului imunitar, declanseaza o reacție imuna care consta in producerea de anticorpi specifici indreptati impotriva lor, de tip IgG4. Si asa se declanseaza reactiile de intoleranta, care pot fi asemanate cu o inflamatie cronica in organism.  Cand peretii mucoasei intestinale sunt inflamati, metabolismul are de suferit, intrucat nu se mai pot absorbi optim nutrientii din alimentatie. Iar acest lucru favorizeaza aparitia dezechilibrului intestinal cunoscut sub numele de disbioza intestinala.

Spre deosebire de alergii, intolerantele pot fi pasagere si de cele mai multe ori se rezolva prin eliminarea temporara din dieta a alimentelor responsabile de reactiile de intoleranta si de solutionarea disbiozei intestinale. Eliminarea alimentelor intolerante determina diminuarea reactiilor de multe ori pana la disparitia acestora, iar rotatia la cateva zile sau saptamani a alimentelor premise protejeaza organismul de formarea unor noi tipuri de intolerante.

In acest mod, este intrerupt cercul vicios prin care intolerantele determina inflamatie la nivelul mucoasei si intestin permeabil generand sau agravand disbioza. Reechilibrarea si stabilizarea florei intestinale este un pas obligatoriu in sustinerea pe termen lung a rezultatelor eliminarii intolerantelor.

Va prezentam in cele ce urmeaza un studiu de caz foarte interesant care demonstreaza elocventa rezultatelor obtinute prin FlorInScan in corelatie cu intoleranta alimentara multipla evidentiata prin ImuPro.

O pacienta in varsta de 12 ani s-a prezentat, fara recomandare, insotita de  mama, pentru a efectua testul ImuPro. Parintele gasise informatii despre test pe internet si in disperare de cauza, s-a hotarat sa il faca. Istoricul medical al fetitei prezenta, in ultimii ani, multiple consultatii de pediatrie, alergologie si psihologie, pentru acuzele urmatoare: retard usor de crestere si dezvoltare, dureri abdominale cronice, alternanta diaree - constipatie, tulburari de concentrare si dispozitie, piele uscata, insomnie cronica rebela (pentru care ajunsese sa fie tratata chiar si cu benzodiazepine).

Pacienta a fost testata anterior pentru boala celiaca, rezultatul fiind negativ. Examenele de scaun repetate nu au evidentiat infectii fungice sau parazitare, antigenul pentru Helicobacter Pylori fiind de asemenea negativ. Analizele de sange uzuale nu au identificat modificari patologice. Proba hemoragiilor oculte fusese de asemenea negativa, iar ipoteza intolerantei la histamina - eliminata prin testarea activitatii DAO - cu rezultat situat in intervalul de normalitate.

Pacienta a efectuat in clinica testul ImuPro 100, care a evidentiat niveluri ridicate de anticorpi IgG in special impotriva urmatoarelor grupe de alimente: cereale care contin gluten, lactate si derivate, fiindu-i recomandat upgrade pentru lista completa a alimentelor apartinand ImuPro 300 (Complete).

Testarea suplimentara a plajei de alimente corespunzatoare pana la ImuPro Complete a demonstrat reactii de intoleranta semnificative la TOATE componentele grupelor cereale care contin gluten si lactate-derivate.

Data fiind multitudinea reactiilor si intensitatea lor,  precum si tabloul clinic, existenta sindromului de intestin permeabil devine o ipoteza foarte plauzibila si prin urmare, pacientei i se recomanda si efectuarea testarii microbiotei intestinale FlorInScan.

Analiza florei gastrointestinale releva un grad usor-moderat de disbioza (nivel 5 din 14), avand urmatoarele caracteristici:
  • absenta colonizarii cu fungi
  • un pH crescut 6,8 (alcalin) al scaunului , datorat in special unei activitati proteolitice crescute si prezenta de fibre musculare partial nedigerate
  • favorizarea dezvoltarii preferentiale a tulpinilor de Escherichia Coli
  • o inhibare a cresterii tulpinilor de Lactobacillus si in general a florei acidofile anaerobe (cu rol de protectie impotriva alcalinizarii colonului), acest aspect putand determina scaderea consecutiva a rezistentei la invazia coloniilor patogene, fiind cunoscut faptul ca Lactobacillus are in plus un rol de protectie si prin competitionarea florei de putrefactie de tipul Clostridium si Proteus.
  • valori crescute ale alfa 1- antitripsinei (intalnite frecvent in cazul alterarilor invazive ale mucoasei intestinale asociate cu permeabilitate)

Concluzia de diagnostic: Intoleranta alimentara multipla. Sindrom de intestin permeabil. Disbioza

Recomandarile au fost respectarea cu strictete a interdictiilor alimentare (gluten, lactate si derivate) si a dietei imunonutritionale recomandata de ImuPro, in paralel cu reechilibrarea florei intestinale prin administrare orala de probiotice  - in cazul ei culturi la Lactobacillus (ACIDOFILUS BIO-ACTIVE sau similar), 1 capsula zilnic, 3 luni.
De asemenea, s-a recomandat administrarea de L-Glutamina (SECOM) 1000mg/zi ca si supliment alimentar -  suport al refacerii enterocitului, in vederea limitarii permeabilitatii intestinale.

Pacienta a fost consiliata sa respecte termenele de monitorizare nutritionala si reevaluare periodica, fiind insa deja ameliorate simptomele de ordin general (durerile abdominale, tulburarile de tranzit) dupa primele 2 saptamani.

In concluzie, managementul complex al cazurilor de intoleranta alimentara beneficiaza de obtinerea unor elemente de diagnostic extrem de valoroase prin efectuarea testului de flora intestinala FlorIn Scan. Datele obtinute sunt esentiale si vin in completarea informatiilor date de ImuPro, oferind medicului un suport de nepretuit in stabilirea unui diagnostic corect si posibilitatea de a alege o abordare terapeutica holistica, ceea ce va conduce negresit la rezultate remarcabile si o imbunatatire considerabila a calitatii vietii pacientului.

Dr. Cristina Popescu
Medic Medicina Generala
Competenta ultrasonografie generala
Consultant ImuPro
Sursa: Family Clinic, 15-10-2018, Vizualizari 1984
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.