Sunetele produse de mâncat reglează cantitatea de alimente consumate
©
Autor: Costin Oana
Deși atunci când facem referire la mâncare, simțul auditiv este cel mai adesea subestimat, cercetătorii din cadrul Universității de Stat din Colorado și Brigham Young au arătat că sunetele pe care le facem atunci când mâncăm au un rol important în reglarea cantității de alimente ingerate.
Cercetătorii vorbesc despre „efectul cruncy”, dar nu fac referire la caracteristica unor produse alimentare de a crănțăni atunci când sunt consumate, ci la toată paleta de sunete care se produc atunci când mușcăm, mestecăm și înghițim. Aceștia consideră că dacă le-am acorda mai multă atenție, am putea reduce consumul alimentar.
Cercetătorii au realizat trei experimente diferite, care au arătat că simpla sugestie de a fi atenți la sunetele care se aud în timpul masticației i-a putut determina pe participanți să reducă porția de mâncare consumată. În plus, s-a observat că scăderea cantității de alimente ingerate a corelat cu o intensitate mai mare a sunetele produse de mestecarea lor. În schimb, atunci când sunetele participanților au fost acoperite de altele din exterior mai puternice, au avut tendința să mănânce mai mult. Același lucru se întâmplă atunci când luăm masa în fața televizorului sau ascultând muzică.
Astfel, cercetătorii recomandă ca atunci când mâncăm, să încercăm să ne concentrăm nu doar asupra aspectului și gustului alimentelor, ci și a „zgomotelor” produse de consumul lor.
Sursa: Medical Xpress
Cercetătorii vorbesc despre „efectul cruncy”, dar nu fac referire la caracteristica unor produse alimentare de a crănțăni atunci când sunt consumate, ci la toată paleta de sunete care se produc atunci când mușcăm, mestecăm și înghițim. Aceștia consideră că dacă le-am acorda mai multă atenție, am putea reduce consumul alimentar.
Cercetătorii au realizat trei experimente diferite, care au arătat că simpla sugestie de a fi atenți la sunetele care se aud în timpul masticației i-a putut determina pe participanți să reducă porția de mâncare consumată. În plus, s-a observat că scăderea cantității de alimente ingerate a corelat cu o intensitate mai mare a sunetele produse de mestecarea lor. În schimb, atunci când sunetele participanților au fost acoperite de altele din exterior mai puternice, au avut tendința să mănânce mai mult. Același lucru se întâmplă atunci când luăm masa în fața televizorului sau ascultând muzică.
Astfel, cercetătorii recomandă ca atunci când mâncăm, să încercăm să ne concentrăm nu doar asupra aspectului și gustului alimentelor, ci și a „zgomotelor” produse de consumul lor.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 16-03-2016 | Vizite: 1190
Bibliografie
The sounds of eating may reduce how much you eat, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-the-sounds-of-eating-may.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am un handicap auditiv de 30% la urechea dreapta
- Urechea stanga cea protezata, a scazut auzul drastic in 6 luni
- Ecou in ureche si diminuarea auzului
- E posibil sa imi pierd auzul?
- Proba auzului se face introducand diapazonul in gura?
- Ameteala si tulburari de auz
- Pierdere partiala auz
- Traumatismele sonor