Aditivii din dulciuri pot altera structura și funcțiile tubului digestiv

©

Autor:

Aditivii din dulciuri pot altera structura și funcțiile tubului digestiv
Abilitatea celulelor de la nivelul tubului digestiv de a absorbi nutrienți și de a acționa ca o barieră de protecție împotriva patogenilor este redusă dramatic după expunerea ridicată la nanoparticule de dioxid de titan. Acesta este un aditiv alimentar întâlnit des în numeroase produse, de la gumă de mestecat până la pâine. Cercetările au fost realizate în cadrul Universității Binghamton din New York.

În cadrul studiului, cercetătorii au expus modele de culturi de celule ale intestinului subțire la echivalentul fiziologic al conținutului de nanoparticule de dioxid de titan (E171) din alimentație: expunere acută sau cronică.

Expunerea acută nu a influențat semnificativ culturile de celule, în timp ce expunerea cronică a diminuat proiecția absorbției pe suprafața celulelor intestinale numite microvili. Diminuarea numărului de microvili duce la slăbirea barierei intestinale, încetinirea metabolismului și reducerea absorbției unor nutrienți ca fierul, zincul, acizii grași. De asemenea, funcțiile enzimative sunt afectate negativ, în timp ce semnalele inflamatorii cresc.

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar comun care nu se găsește în cantitate atât de mare încât să producă efecte adverse după un consum moderat, dar aportul ridicat și expunerea succesivă a organismului la acesta poate cauza pe termen lung efecte grave asupra sănătății. Este recunoscut ca fiind sigur de către FDA ca aditiv aliementar. Compusul este un material insolubil și inert utilizat de obicei și pentru obținerea pigmentului alb din vopseluri, obținerea hârtiei și  a maselor plastice. De asemenea, este un ingredient activ din cremele de protecție solară minerale ce blochează radiațiile ultraviolete.

Este adăugat în cantitate mai mare la obținerea bomboanelor, a gumei de mestecat sau jeleurilor, dar și la obținerea unor tipuri de ciocolată pentru a conferi textura moale, în gogoși pentru modificarea culorii, în laptele degresat pentru aspectul opac și pentru a-l face mai palatabil (plăcut la gust).

Specialiștii recomandă limitarea produselor procesate ce pot conține nanoparticule de dioxid de titan, cum ar fi mai ales bomboanele, guma de mestecat și jeleurile.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 11-02-2020 | creare: 23-02-2017 | Vizite: 1721
Bibliografie
Food additive found in candy, gum could alter digestive cell structure and function, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/315924.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă prea mult dulce în dietă? Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr
  • Sfaturi pentru o bună digestie
  • Aditiv alimentar prezent în multe alimente procesate, asociat cu modificări negative ale microbiotei intestinale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum