Suplimentele de calciu ar putea crește riscul de demență la femei

Numeroase studii însă evidențiază posibilele efecte negative ale acestui obicei. Printre ultimele se numără un studiu publicat în jurnalul științific Neurology, care sugerează că, suplimentele de calciu administrate femeilor în perioada post-menopauză pentru a asigura sănătatea osoasă sunt asociate cu demența. În rândul femeilor care au suferit un accident vascular cerebral, administrarea calciului a fost asociată cu un număr de cazuri de 7 ori mai mare de demență. În schimb, printre femeile care au urmat suplimentarea cu calciu, dar nu au prezentat evenimente hemoragice cerebrovasculare a fost remarcată o creștere relativ mică, nesemnificativă statistic, a cazurilor de demență.
Deși rezultatele cercetării de față necesită confirmarea prin intermediul unor studii mai ample, cu un grad crescut de evidență, acestea sunt susținute de un trial clinic randomizat care a identificat o legătură între suplimentarea cu calciu și majorarea moderată a riscului de infarct miocardic.
Concluziile antrenează o atitudine ambivalentă cu privire la siguranța și nevoia de suplimentare non-dietetică a calciului pentru menținerea sănătății în cazul femeilor aflate la menopauză.
Cu excepția administrării preconcepționale și prenatale a acidului folic, a cărei eficiență în prevenția defectelor congenitale a fost dovedită prin numeroase studii clinice, majoritatea dieteticienilor susțin faptul că, suplimentele nu pot înlocui o alimentație sănătoasă și variată, bogată în fructe, vegetale, produse lactate, cereale și alimente proteice de calitate, pentru un aport adecvat de vitamine și minerale.
În cazul suplimentării este recomandat un dozaj cât mai mic la o administrare, care să nu depășească 500 mg de calciu elemental, pentru a maximiza absorbția intestinală a acestuia.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
- Experții recomandă reactualizarea urgentă a ghidurilor privind consumul moderat de alcool
- Alimentele fortificate și beneficiile reale asupra sănătății
- Hepatită acută cauzată de băuturile energizante la un bărbat din SUA
- Menopauza, osteoporoza...
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Vreau sa am un copil, dar sunt la menopauza de 4 ani
- Regiunea abdominala-grasime
- Mama menopauza - sangerari abundente
- Menopauza
- Primii pași în lupta cu demența
- Tulburari de menopauza?
- Tiroidectomie, calciu 600mg