Telefoanele smartphone pot prezice riscul de mortalitate la nivel de populație, fără un efort substanțial

©

Autor:

Telefoanele smartphone pot prezice riscul de mortalitate la nivel de populație, fără un efort substanțial
Monitorizarea pașilor cu ajutorul telefoanelor smartphone poate oferi posibilitatea cercetătorilor de a construi modele de screening național pentru evaluarea riscului de mortalitate, potrivit concluziilor unui studiu publicat în jurnalul PLOS Digital Health.
Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat baza de date Biobank, din care au extras datele de la peste 100.000 de persoane care au purtat dispozitive de monitorizare a activității fizice pentru o săptămână. Deși se diferențiază de senzorii unui smartphone, senzorii de mișcare ai dispozitivelor purtabile pot fi folosiți în mod similar pentru a extrage informații despre intensitatea activităților ușoare, precum a mersului pe jos.

Cercetătorii au reușit, prin monitorizarea datelor colectate de senzor și a caracteristicilor demografice ale participanților, să valideze modele predictive ale riscului de mortalitate. „Rezultatele au arătat că măsurarea pasivă, cu senzori de mișcare, a mersului pe jos, poate oferi rezultate la fel de precise ca cele ale măsurătorilor active ale vitezei de mers și ale ritmului de mers”, declară autorii. „Metodele noastre oferă posibilitatea de dezvoltare a unor metode de screening național pentru riscul pentru mortalitate”.

Studiile anterioare au utilizat anumite măsurători ale condiției fizice, inclusiv teste de mers și teste ale ritmului de mers, pentru a prezice riscul unui individ de mortalitate. Testele utilizate anterior, comparativ cu metoda de monitorizare descrisă în studiul actual, s-au concentrat mai degrabă pe calitatea mișcării, decât pe cantitatea mișcării.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-10-2022 | creare: 25-10-2022 | Vizite: 242
Bibliografie
Can smartphones predict mortality risk? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221020140626.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe jos alert te poate ajuta să trăiești mai mult?
  • Mortalitatea în România
  • Dezvoltarea simultană a apneei de somn și a insomniei crește cu 50% riscul de mortalitate
  •