Temperatura corporală a înregistrat o scădere în ultimele două secole

©

Autor:

Temperatura corporală a înregistrat o scădere în ultimele două secole
Un studiu publicat recent în British Medical Journal a concluzionat că temperatura corporală a scăzut de la 37°C la 36,6°C. Atât studiile americane cât și cele britanice au arătat acest lucru, iar cercetătorii încearcă să găsească o posibilă explicație. (1) (2) (3)
Pentru început, temperatura corporală de 37°C a fost stabilită de doctorul german Carl Reinhold August Wunderlich în anul 1868. Astăzi, cercetătorii cred că temperatura corporală medie a crescut din cauza inflamațiilor.

Rezultatele unui studiu care a analizat peste 250.000 de date a confirmat că temperatura corpului este mai mare la sfârșitul zilei decât dimineața, un lucru știut de câțiva ani. De asemenea, a arătat că tinerii și femeile au o temperatură corporală medie mai mare de 37°C.

Un rezultat spectaculos însă a fost cazul bărbaților născuți începând cu anul 2000. Aceștia aveau o temperatură cu 0,59°C mai mică decât bărbații de aceeași vârstă în secolul al 19-lea. Chiar și temperatura corporală medie a femeilor a scăzut, de această dată cu 0,32°C.

Cercetătorii speculează că o reducere a inflamațiilor în ultimii 200 ani a dus la reducerea temperaturii corporale medii. Mai mult, experții cred că o temperatură corporală mai mică combinată cu o reducere a inflamațiilor poate fi legată de o reducere a ratei metabolice, care apare pe fondul schimburilor de energie din organism.

Julie Parsonnet, unul dintre cercetătorii implicați în studiu spune că prezența inflamației este direct legată de o producție mai mare de proteine și citochinone care afectează metabolismul și cresc temperatura corporală. Mai mult, avansul medical, o nutriție mai bună precum și o igienă mai calitativă a dus la reducerea și mai mult a inflamațiilor de-a lungul secolului al 20-lea. Chiar și fiziologic suntem mai diferiți decât în secolul al 19-lea. Mediul în care locuim este mai curat, temperatura ambientală este mai mare și există un risc mai mic ca mâncarea să fie contaminată de microorganisme periculoase pentru sănătate. Cu alte cuvinte, corpul uman se schimbă, însă nu atât de repede cum ne-am aștepta să o facă.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 23-01-2020 | creare: 23-01-2020 | Vizite: 345
Bibliografie
1. Average Body Temperature In The US Has Dropped Since 19th Century, Claims Study, https://www.iflscience.com/health-and-medicine/average-body-temperature-in-the-us-has-dropped-since-19th-century-claims-study/
2. Individual differences in normal body temperature: longitudinal big data analysis of patient records, https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5468
3. Decreasing human body temperature in the United States since the Industrial Revolution, https://elifesciences.org/articles/49555
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura ideală pentru organismul uman
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.