De ce se orientează mai bine în spațiu bărbații decât femeile?

©

Autor: Redacția ROmedic

De ce se orientează mai bine în spațiu bărbații decât femeile?
Este cunoscut faptul că bărbații au capacități mai bune de orientare în spațiu comparativ cu femeile. Conform studiilor, nu doar factorii culturali și moștenirea genetică sunt responsabili de acest lucru, ci și sistemul hormonal al fiecăruia.

Cercetătorii din cadrul Universității Norvegiene de Științe și Tehnologie au analizat influența testosteronului asupra abilităților de orientare în spațiu.

La studiu au participat 18 bărbați și 18 femei supuși unui exercițiu virtual de orientare într-un labirint, utilizând ochelari Goggles și joystick-uri. Pe durata exercițiului participanților le-a fost înregistrată și monitorizată activitatea cerebrală utilizând Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN). Pe durata înregistrării s-a observat că  bărbații se orientează spațial utilizând punctele cardinale și predominând activitatea altor zone din creier, comparativ cu femeile.

Atât bărbații cât și femeile au avut inițial o oră la dispoziție să învețe schema labirintul înainte de a fi supuși scanărilor RMN. Ulterior, au fost alocate câte 30 de secunde pentru a rezolva fiecare dintre cele 45 de sarcini de navigație, având diferite puncte de plecare. Rezultatele au indicat ca bărbații au rezolvat cu 50% mai multe sarcini decât femeile, cele două grupuri având strategii diferite de navigație și orientare.

Femeile s-au orientat urmând o rută prestabilită de la un punct de plecare și urmând niște indicii. Bărbații, în schimb, au utilizat punctele cardinale, orientându-se după propria poziție în raport cu destinația.

Barbații au prezentat activitate cerebrală mai intensă  în zona hipocampusului, în timp ce la femei a fost observată cea mai intensă activitate în aria frontală, lucru sincronizat cu faptul că zona hipocampusului este necesară pentru utilizarea punctelor cardinale. Conform teoriei evoluționiste, în Antichitate bărbații erau vânători iar femeile culegători, creierele evoluând diferit. Alte surse arată că femeile se pricep mai bine decât bărbații la a găsi obiecte, având o mai bună memorie privind localizarea obiectelor.

Al doilea pas al studiului a fost reprezentat de administrarea testosteronului sau medicamentelor placebo unui grup de 42 de femei. Acestea au fost împărțite în două grupuri: 21 de femei au primit testosteron sublingual, în timp de 21 au primit tratament placebo. Participantele cărora le-a fost administrat testosteron au reținut mai ușor harta labirintului, au prezentat o mai bună orientare în spațiu după cele patru puncte cardinale și au utilizat o arie mai mare din hipocampus pentru orientare.
 
Aptitudinile femeilor și bărbaților de orientare spațială și modul în care aceștia utilizează diferite zone cerebrale în acest sens favorizează înțelegerea modului în care anumite afectiuni, cum ar fi Alzheimer, se dezvoltă.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 12-03-2020 | creare: 08-12-2015 | Vizite: 3519
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îți poți îmbunătăți aptitudinile de șofer?
  • Cum se manifestă un nivel scăzut de testosteron?
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum