Statutul social influențează nivelul de testosteron

©

Autor:

Statutul social influențează nivelul de testosteron

Un nou studiu arată că nivelul de testosteron și efectele psihologice care corespund acestuia pot fluctua rapid și sunt cauzate de schimbările care apar în modul în care bărbații își percep statutul social, influențând șansele de împerechere.
Cercetătorii de la University of Cambridge au analizat nivelul hormonilor, precum și atractivitatea și încrederea auto-percepută în abordarea femeilor, la 38 de bărbați în vârsta de douăzeci de ani înainte și după ce au concurat în competiții de canotaj.

Rezultatele publicate în Human Nature arată că simplul fapt de a câștiga sau de a pierde o competiție este suficient pentru a provoca fluctuații hormonale masculine care pot influența comportamentul sexual.

Autorul studiului, dr. Danny Longman susține că acesta este un exemplu al faptului că organismul se adaptează rapid, fără alte modificări genetice, în funcție de circumstanțe. „Am constatat că perceperea unei schimbări al statutului social poate provoca, la persoanele de sex masculin, modificări fiziologice, aceștia pregătindu-se să schimbe strategiile de împerechere pentru a optimiza succesul reproducerii”, a declarat acesta.

Cercetătorii au luat probe de salivă pentru a testa nivelurile de hormoni înainte și după cursele de canotaj. De asemenea, participanții au trebuit să răspundă la chestionare psihologice, concepute pentru a evalua stima de sine, dorința de a se implica în sexul ocazional și comportamentul împerecherii.

Rezultatele au arătat că bărbații care credeau că au câștigat au avut o creștere medie a testosteronului de 4,92%, în timp ce cei convinși că au pierdut au avut un nivel scăzut de testosteron, de 7,24%. În general, bărbații care credeau că au câștigat aveau niveluri de testosteron cu 14,46% mai mari decât adversarii lor.

În ceea ce privește încrederea în sine, bărbații care au pierdut nu au prezentat nicio diferență, în timp ce învingătorii au avut un scor cu 6,53% mai mare decât rivalii lor.

Cercetătorii subliniază că, în multe populații de animale, ierarhiile sociale masculine influențează succesul reproducerii, iar statutul social este determinat de concurența dintre bărbați.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 02-05-2019 | creare: 27-08-2018 | Vizite: 1125
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
  • Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum