Top 10 sfaturi de sănătate pentru bărbați

©

Autor:

Top 10 sfaturi de sănătate pentru bărbați

Modul de viață influențează într-un mod direct sănătatea, un stil de viață sănătos fiind adesea asociat cu o speranță de viață mai mare. Dieta, exercițiile fizice sau programul de somn influențează modul de funcționare al organelor interne, astfel că stilul de viață abordat se va reflecta în starea de sănătate. Din cauza faptului că sexul masculin este considerat un factor de risc în dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare sau a anumitor tipuri de cancer, prevenția devine esențială pentru orice bărbat care își dorește o sănătate de fier. Pentru a evita sau pentru a reduce riscul de a dezvolta una dintre afecțiunile amintite anterior, dar și a altor probleme de sănătate, pot fi luate următoarele măsuri:

  • Vizitarea medicului de familie în scop preventiv, pentru efectuarea unor controale de rutină, nu doar atunci când există simptome evidente ale unei afecțiuni. Conform specialiștilor, bărbații trăiesc mai puțin decât femeile și din cauza faptului că evită să meargă la medic, preferând în anumite situații auto-medicația. Bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer sunt depistate uneori mult prea târziu, în timp ce un număr tot mai mare de bărbați aleg să se sinucidă din cauza depresiei, în loc să consulte un medic, pentru a primi un tratament. Examenele medicale de rutină efectuate regulat ar putea salva vieți, concluzionează specialiștii. (1) (2)


  • Tratarea depresiei sau a oricărei alte forme de tulburăre mintală. Sănătatea mintală este cel puțin la fel de importantă ca și sănătatea fizică, astfel că este esențial să se acorde o atenție sporită oricăror simptome asociate tulburărilor mintale apărute. Medicul curant este cel care trebuie să cunoască întregul tabloul clinic, pe baza celor raportate de către pacient. De cele mai multe ori bărbații sunt reticenți în privința comunicării cu o persoană străină despre problemele lor de ordin mintal, chiar dacă persoana în cauză este medicul lor. Deși se credea că numărul femeilor ce suferă de depresie este mai mare decât cel al bărbaților, studiile recente au infirmat această ipoteză. În realitate, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte o formă de tulburare mintală (precum depresie sau anxietate generalizată), însă nu și să consulte un medic. (3) (4)


  • Efectuarea de exerciții fizice în mod regulat. Afecțiunile cardiace reprezintă principala cauză de deces în rândul bărbaților, sexul nefiind însă principalul factor de risc. O persoană care nu face mișcare este predispusă riscului de a deveni supraponderală și mai apoi de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară, prin depunerea grăsimilor depozitate pe artere. Cercetările arată faptul că starea de sănătate poate să fie menținută în parametrii optimi doar prin efectuarea regulată a unor exerciții fizice de intensitate moderată. Atât inima cât și celelalte organe interne pot funcționa la parametrii optimi doar atunci când există activitate fizică. Nu este nevoie de exerciții fizice dificile sau de forțarea anumitor grupe musculare, ci de exerciții simple, precum mersul pe jos. Exercițiile de consolidare a musculaturii devin necesare după o anumită vârstă sau în cazul existenței unei anumite afecțiuni. (2) (3)


  • Menținerea greutății în parametrii optimi și talia cât mai aproape de dimensiunile normale. Cercetătorii atrag un semnal de alarmă în privința depunerilor de grăsime din regiunea taliei. O talie ce măsoară cu 40 de centimetrii mai mult decât dimensiunea optimă reprezintă un factor de risc în dezvoltarea anumitor afecțiuni. Excesul de grăsime din regiunea burții este caracteristic persoanelor supraponderale, acestea din urmă prezentând un risc crescut de a dezvolta diabet sau afecțiuni cardiovasculare. (2)


  • Asigurarea unei alimentații sănătoase. Alimentele prelucrate cu un conținut crescut de zaharuri, aditivi artificiali sau de grăsimi nesănătoase trebuie consumate cu moderație, în timp ce fructele și legumele proaspete ar trebui incluse în alimentația zilnică. Cerealele integrale, carnea slabă sau peștele ar trebui de asemenea consumate cel puțin o dată pe săptămână. Este important ca fiecare dintre vitaminele și mineralele necesare pentru păstrarea sănătății optime să fie obținute prin alimentație, iar atunci când există un anumit deficit să se apeleze la suplimente. (2)


  • Controlul prostatei, odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul de prostată, după cancerul de piele, este cel mai frecvent tip de cancer apărut la bărbați, iar simptomele pot fi uneori ușor trecute cu vederea. Vârsta reprezintă principalul factor de risc, testarea prostatei nefiind de cele mai multe ori necesară înaintea vârstei de 40 de ani. Cu toate acestea, oricând apar dureri sau dificultăți la urinare, sânge în urină sau în materialul seminal ori disfuncție erectilă este necesară consultarea unui medic, în vederea efectuării unui control. În anumite cazuri poate fi necesară examinarea prostatei. (2) (7)


  • Protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Sifilis, HIV sau hepatita sunt doar trei dintre bolile extrem de grave ce pot fi contractate în urma unui contact sexual. Multe dintre infecțiile ce se transmit prin contact sexual pot fi asimptomatice o perioadă lungă de timp, astfel că există posibilitatea transmiterii mai departe către un alt partener, fără ca persoana infectată să fie conștientă de acest lucru. Limitarea numărului de parteneri sexuali, cunoașterea istoricului medical al partenerului, utilizarea prezervativelor din latex la fiecare contact sexual (chiar și atunci când nu există penetrare vaginală) și limitarea pozițiilor sexuale riscante (în urma cărora se poate rupe prezervativul sau se pot produce leziuni pe piele) sunt principalele metode de prevenție. De asemenea, vaccinarea împotriva hepatitei vă scutește de contractarea acestei boli. (5)


  • Renunțarea la tutun. Unul dintre cele mai periculoase vicii ale bărbaților este fumatul, extrem de dăunător pe termen lung atât celui care are acest viciu cât și persoanelor din imediata apropiere (fumatul în mod pasiv face anual mii de victime). Bolile pulmonare obstructive sau cele cardiovasculare apar de cele mai multe ori la persoanele care au un comportament dăunător pentru sănătatea lor, fumătorii fiind cap de afiș în ceea ce privește comportamentele dăunătoare. Cancerul pulmonar este considerat cel mai mortal tip de cancer existent, iar fumatul este principala cauză a apariției acestei afecțiuni (90% dintre persoanele care dezvoltă o formă de cancer la plămâni sunt sau au fost fumători). (6)


  • Consumarea cu moderație a alcoolului. La fel ca și în cazul viciului precedent, un comportament dăunător și anume un consum regulat de alcool în cantități mari poate avea un potențial mortal, pe termen lung. Ciroza hepatică, una dintre cele mai grave afecțiuni ale ficatului apare în urma unui consum excesiv de alcool sau a unei boli ale ficatului. Limitarea consumului la cel mult două băuturi pe zi (echivalentul a 700 ml de bere, 350 ml de vin sau 85 ml de băuturi spirtoase) este recomandată pentru a evita leziunile hepatice. (1) (8)


  • Evitarea consumului în mod regulat al unor medicamente sau substanțe nerecomandate medical, precum drogurile sau steroizi anabolizanți. Un consum pe termen lung al acestor substanțe poate duce de asemenea la consecințe nedorite asupra stării de sănătate fizice și psihice. (2)

Data actualizare: 15-08-2019 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 1600
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru bărbații trecuți de 50 de ani (privind sănătatea)
  •