Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge

©

Autor:

Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
Un test de sânge dezvoltat de o echipă de cercetători de la King’s College London ar putea ajuta medicii psihiatri să prescrie un tratament personalizat celor care se confruntă cu depresia.

În prezent, pentru depresie se recomandă pe rând medicamente, în încercarea de a vedea care este mai eficient pentru fiecare caz. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre tratamentele inițiale eșuează să îi ajute pe pacienți, iar dacă un tratament este sau nu folositor se poate stabili doar după câteva săptămâni de la inițierea tratamentului.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, depresia va fi până în 2020 a doua problemă de sănătate cu care populația se va confrunta la nivel global.

În acest context, testul de sânge ar putea face o diferență semnificativă în tratamentul medicamentos al depresiei, pentru că identifică doi biomarkeri ai inflamației din sânge și poate prezice care antidepresiv ar fi util pentru un pacient, înainte ca acesta să îi fie prescris.

Studii anterioare au identificat doi biomarkeri asociați cu un răspuns slab la medicația tipică. Acest test măsoară numărul de astfel de biomarkeri din sângele pacientului, iar dacă nivelul lor este peste limită, indică faptul că persoana nu va reacționa la „antidepresivele de primă linie”, respectiv medicamentele care se prescriu inițial în depresie. În cazul acestor pacienți ar putea fi mai utilă utilizarea altor antidepresive în combinație cu medicamente antiinflamatoare.

Testul mai are nevoie de validări clinice
înainte de a putea fi folosit, dar e cu siguranță un pas înainte în intervenția terapeutică individualizată a depresiei.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 14-06-2016 | creare: 14-06-2016 | Vizite: 4416
Bibliografie
This new blood test could personalise depression treatments for the first time, link: https://www.sciencealert.com/researchers-have-developed-a-new-blood-test-that-might-aid-depression-treatments
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum