Psihoterapia modifică circuitele din creier

©

Autor:

Psihoterapia modifică circuitele din creier
Este pentru prima dată când cercetările arată că psihoterapia cognitiv-comportamentală întărește conexiuni specifice din creierul persoanelor cu psihoză și că aceste conexiuni sunt asociate cu ameliorarea pe termen lung a simptomelor și cu recuperarea opt ani mai târziu.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de psihoterapie ce implică modificarea modalității în care răspundem la propriile gânduri și experiențe. Persoanele afectate de simptomele psihotice specifice schizofreniei și altor tulburări psihice, terapia îi poate ajuta să gândească diferit, să folosească diferite strategii pentru a reduce stresul și pentru a obține o stare de bine.

Studiul publicat în revista Translational Psychiatry vine în completarea cercetărilor aceleiași echipe de la King's College London, care au arătat că în creierul persoanelor cu psihoză tratate prin TCC apar conexiuni întărite între regiunile implicate în procesarea amenințării sociale. Noile cercetări arată pentru prima dată că aceste conexiuni se păstrează și continuă să aibă un impact în viața oamenilor pentru mulți ani.

Pentru primul studiu s-au realizat investigații de rezonanță magnetică funcțională (IRMf) subiecților, pentru a evalua răspunsul creierului la imagini cu chipuri exprimând diverse emoții, înainte și la șase luni după TCC. Participanții la studiu luau și medicație, iar rezultatele lor au fost comparate cu cele ale persoanelor care luau doar medicație (fără psihoterapie). La grupul care primea doar medicație nu s-a observat o creștere a conectivității, fapt ce sugerează că efectele asupra conexiunilor poate fi atribuită TCC.

În noul studiu a fost urmărită starea de sănătate a 15 din cei 22 de participanți care au primit psihoterapie cognitiv-comportamentală. Aceștia au fost urmăriți timp de opt ani, iar la sfârșitul perioadei au completat un chestionar pentru evaluarea nivelului de recuperare și stării de bine.

Rezultatele au arătat că sporirea conectivității între anumite regiuni din creier - cel mai important, între amigdală (centrul fricii) și lobii frontali (implicați în gândire și raționament) - este asociată cu recuperarea pe termen lung după episoadele psihotice.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-02-2019 | creare: 20-01-2017 | Vizite: 3671
Bibliografie
Talking therapy changes the brain's wiring, study reveals for first time, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170117101436.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament pentru tulburările de anxietate socială
  • Realitatea virtuală vine în ajutorul psihoterapiei
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum