Tratamentul psoriazisului cu inhibitori PDE4

©

Autor:

Tratamentul psoriazisului cu inhibitori PDE4

Psoriazisul în plăci (psoriazis vulgaris) este o boală autoimună cronică în care sistemul imun atacă propriul organism, determinând apariția la nivelul pielii a unor porțiuni solzoase de culoare roșie, uneori însoțite de o senzație de mâncărime și durere.


Obiectivele tratamentului sunt reducerea acestor simptome și oprirea răspunsului imun inadecvat, inflamația reprezentând principalul proces care stă la baza bolii. În tratamentul psoriazisului se utilizează inhibitori de PDE4, precum apremilast (Olezla), care previn procesul inflamator. Deși inhibitorii de PDE4 sunt eficienți în cazul psoriazisului moderat până la sever, tratamentul poate să nu dea rezultate la toți pacienții.


Psoriazisul în plăci reprezintă unul dintre numeroasele tipuri de psoriazis. Dintre pacienții cu psoriazis, aproximativ 30% ajung să dezvolte artrită psoriazică, care determină durere articulară ușoară până la severă, cu afectarea calității vieții. Cea mai benefică metodă de prevenție a bolii este controlul inflamației. Reducerea procesului inflamator ar putea să scadă frecvența și severitatea erupțiilor, cu amânarea sau prevenția progresiei către artrită psoriazică.


Rezultate bune la apremilast

Inhibitorii de PDE4 sunt un tratament relativ recent, care acționează la nivel celular pentru a opri sinteza unei enzime denumită PDE4, suprimând sistemul imun și reducând procesul inflamator. Este bine cunoscut faptul că fosfodiesterazele (PDEs) degradează AMPc (adenozin monofosfat ciclic), cu rol în mecanismul de semnalizare intercelulară. Astfel, dacă PDE4 este inhibată, atunci va avea loc creșterea AMPc. Potrivit unui studiu din 2016 publicat în Journal of Clincal and Experimental Dermatology Research, nivelurile crescute de AMPc ar putea avea efecte anti-inflamatorii, mai ales la persoanele cu psoriazis și dermatită atopică.

 

Tratamentul cu inhibitori de PDE4 (apremilast) se administrează oral, fiind superior față de tratamentele biologice cu adalimumab, etanercept și infliximab, care se administrează prin injectare. Apremilast este recomandat pacienților cu psoriazis în plăci moderat până la sever, care sunt de asemenea candidați pentru tratament sistemic sau fototerapie. Studiile clinice au arătat că un procent mai mare de pacienți sub tratament cu apremilast a avut rezultate bune la Evaluarea Globală a Medicului (PGA) și Zona Psoriazisului și Indexul Severității (PASI), în comparație cu pacienții sub tratament placebo. Pe lângă apremilast și tratamentul placebo, participanților la studiu li s-a permis administrarea de steroizi topici.


Efectele adverse ale apremilastului

Deși inhibitorii de PDE4 par a fi o terapie promițătoare, ei nu fost testați încă la femeile însărcinate sau la cele care alăptează. În prezent, ei sunt aprobați doar la adulți. Efectele adverse ale apremilastului sunt greața, diareea, infecțiile de căi respiratorii superioare și cefaleea, uneori alături de scăderea semnificativă în greutate. Mai mult, apremilast poate amplifica depresia și gândurile suicidale, din acest motiv recomandându-se administrarea cu precauție la pacienții cu un istoric de depresie sau comportament suicidal, după cântărirea beneficiilor și riscurilor. Dacă se observă prezența efectelor adverse, medicul poate recomanda oprirea tratamentului.


Psoriazisul reprezintă o afecțiune cronică dar care poate fi gestionată. Pentru psoriazisul în plăci ușor sau bine controlat, înainte de a se lua în considerare tratamentul cu inhibitori de PDE4, se recomandă tratamentul cu medicamente nesteroidiene anti-inflamatoare (NSAIDs) sau tratamentul topic.

Sursa: HealthLine


Data actualizare: 27-11-2019 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 2359
Bibliografie
What Everyone with PsO Needs to Know About PDE4 Inhibitors, link: https://www.healthline.com/health/psoriasis/pde4-inhibitors-need-to-know#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum