Tulburările mintale se pot răspândi la tineri prin intermediul rețelelor de socializare

©

Autor:

Tulburările mintale se pot răspândi la tineri prin intermediul rețelelor de socializare
Cercetătorii din Finlanda și Marea Britanie au explorat modul în care tulburările mentale pot fi transmise între indivizi în cadrul rețelelor sociale formate de clasele școlare. Utilizând datele registrului populației, studiul a implicat peste 700.000 de elevi de clasa a noua din 860 de școli finlandeze, urmărindu-i pe o perioadă mediană de 11 ani.
Rezultatele indică faptul că prezența colegilor de clasă diagnosticați cu tulburări mentale a fost asociată cu un risc mai mare de a primi un diagnostic similar mai târziu în viață. Această asociere a fost mai pronunțată pentru tulburările de dispoziție, anxietate și alimentație și a fost cel mai puternică în primul an de urmărire.

Studiul subliniază că această legătură nu este neapărat cauzală și nu a investigat mecanismele specifice prin care tulburările mentale pot fi transmise. Unul dintre scenariile posibile menționate de cercetători este că pragul pentru căutarea ajutorului pentru problemele de sănătate mintală ar putea fi redus în prezența altora din rețeaua socială care au căutat deja ajutor. Acest fenomen de „normalizare” a diagnosticului și tratamentului ar putea fi văzut ca o formă benefică de „contagiune” a tulburărilor mentale.

Importanța măsurilor preventive și a intervenției timpurii este accentuată, în special în contextul în care simptomele de anxietate și tulburări de dispoziție sunt în creștere printre tineri. Astfel, înțelegerea modului în care tulburările mentale se pot răspândi în cadrul grupurilor de adolescenți este crucială pentru dezvoltarea strategiilor de prevenire și tratament.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 242
Bibliografie
Mental disorders may spread in young people's social networks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240523112604.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O copilărie fericită nu oferă garanția unei bune sănătăți mintale în viața de adult
  • Tehnologia de monitorizare a sănătății mintale ar putea fi la îndemână
  • Locuirea lângă zone împădurite este bună pentru sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum