Uleiul esențial de ghimbir blochează progresia steatohepatitei non-alcoolice (NASH)

©

Autor:

Uleiul esențial de ghimbir blochează progresia steatohepatitei non-alcoolice (NASH)

Steatohepatita non-alcoolică este o formă a bolii hepatice grase non-alcoolice, caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat, care duce la inflamație și potențial la deteriorarea hepatică. Această afecțiune poate evolua în timp către ciroză sau cancer hepatic. Un studiu recent publicat pe platforma Research Square investighează potențialul uleiului esențial de ghimbir în prevenirea și tratamentul steatohepatitei non-alcoolice.

 

Metodologie

Studiul a investigat efectele uleiului esențial de ghimbir la șoareci cu steatohepatită non-alcoolică secundară la injectarea cu lipopolizaharide când au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi pe bază de ulei de palmier. A fost evaluată funcția hepatică, profilul citokinelor inflamatorii, modificările la nivelul microbiotei intestinale și alți parametri biochimici.

Rezultate

 • Suplimentarea cu ulei esențial de ghimbir la doze medii și mari a redus semnificativ nivelurile lipidice, a prevenit acumularea de grăsime în ficat și a prevenit obezitatea.
 • Nivelurile de alanină aminotransferază, un marker al daunelor hepatice, au fost mai mari în grupul hrănit cu dietă bogată în grăsimi și lipopolizaharide, dar au fost reduse semnificativ prin suplimentarea cu ulei esențial de ghimbir.
 • Suplimentarea cu ulei esențial de ghimbir a fost asociată cu niveluri reduse ale citokinelor inflamatorii hepatice.
 • Aproximativ 88% din șoarecii din grupul hrănit cu dietă bogată în grăsimi și lipopolizaharide au dezvoltat steatohepatită non-alcoolică, reduși la 50% cu doze mici de ulei esențial de ghimbir. Steatohepatita non-alcoolică a fost inversată complet de doze moderate până la mari de ulei esențial de ghimbir.
 • Uleiul esențial de ghimbir a avut, de asemenea, efecte favorabile asupra microbiotei intestinale, crescând abundența microorganismelor benefice și suprimând cele asociate cu steatohepatita non-alcoolică.

 

Mecanismele implicate

Steatohepatita non-alcoolică este influențată de dieta și microbiota intestinală a persoanei. O dietă bogată în grăsimi crește nivelul de acizi grași liberi în circulația sanguină, ceea ce stimulează sinteza trigliceridelor și a colesterolului și le depune în ficat. Nivelurile crescute de acizi grași liberi în ficat stimulează producția de specii reactive de oxigen, care cauzează stres oxidativ. Acest stres activază inflamasomul NLRP3, care duce la eliberarea de citokine proinflamatorii, inflamație hepatică și moartea celulară.

Efectele uleiului esențial de ghimbir

Studiul a constatat că administrarea de ulei esențial de ghimbir în doze moderate până la mari a redus semnificativ nivelurile de lipide, a prevenit acumularea de grăsime în ficat și a prevenit obezitatea. În plus, uleiul esențial de ghimbir a redus nivelurile enzimei alanin aminotransferază, un indicator al deteriorării hepatice.

Impactul asupra microbiotei intestinale

Uleiul esențial de ghimbir a avut de asemenea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale, demonstrat prin creșterea numărului de microorganisme benefice și reducerea celor asociate cu steatohepatita non-alcoolica. Acest efect de remodelare a microbiotei intestinale a fost dependent de doză.

Concluzii

Potențialul uleiului esențial de ghimbir de a preveni inflamația hepatică și de a promova o compoziție sănătoasă a microbiotei intestinale, inhibând astfel steatohepatita non-alcoolica, a fost demonstrat în acest experiment efectuat pe șoareci. Dozele de ulei esențial de ghimbir testate au fost considerate sigure, fără a prezenta toxicitate, ceea ce sugerează o aplicare promițătoare ca supliment alimentar în prevenirea steatohepatitei non-alcoolice.


Data actualizare: 30-08-2023 | creare: 30-08-2023 | Vizite: 261
Bibliografie
Ginger essential oil prevents NASH progression by blocking the NLRP3 inflammasome and remodeling the gut microbiota-LPS-TLR4 pathway
https://www.researchsquare.com/article/rs-3248718/v1

Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Rolul plantelor aromatice și al condimentelor în tratamentul bolilor reumatice
 • Efectele suplimentelor de ghimbir asupra inflamației din bolile autoimune
 • Ghimbirul a avut rezultate promițătoare ca protector împotriva bolilor autoimune
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum