Ghimbirul a avut rezultate promițătoare ca protector împotriva bolilor autoimune

©

Autor:

Ghimbirul a avut rezultate promițătoare ca protector împotriva bolilor autoimune
În ultimii ani, atenția științifică s-a îndreptat către potențialul fitochimicalelor derivate din plante cu proprietăți antiinflamatorii ca remedii naturale și sigure împotriva tulburărilor autoimune. APS și lupusul sunt boli autoimune incurabile, cu un impact semnificativ asupra mortalității și costurilor pentru sistemul de sănătate. Ambele sunt alimentate patologic de formarea exagerată și anormală a capcanelor extracelulare neutrofile (NETs), un proces numit „NETosis”. Excesul de NETosis poate duce la formarea de autoanticorpi durabili, rezultând în alte afecțiuni autoimune.
Într-un studiu recent publicat în revista JCI Insight, cercetătorii au extins investigațiile anterioare privind efectele anti-autoimune ale 6-gingerolului, un fitochimic prezent în rădăcinile de ghimbir. Studiul a evaluat dacă consumul oral de extracte integrale de ghimbir poate avea efecte similare în atenuarea hiperactivității neutrofilelor, atât în modele murine, cât și în studii pilot umane. Rezultatele au arătat că un consum de ghimbir de doar șapte zile poate neutraliza hiperactivitatea neutrofilelor în ambele sisteme in vivo. La persoanele sănătoase, acesta a crescut rezistența împotriva dezvoltării unor afecțiuni precum lupusul și sindromul antifosfolipidic (APS).

Detaliile metodologice

 • S-au folosit asay-uri in vitro și modele murine pentru a testa eficacitatea ghimbirului pulbere.
 • Studiul pilot uman a inclus participanți peste 18 ani, fără boli autoimune asociate cu NETosis.
 • Analizele statistice au fost efectuate folosind ANOVA pentru corectarea multiplelor comparații.

Rezultate și concluzii

 • Consumul de ghimbir a inhibat semnificativ NETosis în participanții sănătoși.
 • A fost confirmată inhibarea activității PDE specifice cAMP, în concordanță cu descoperirile anterioare.
 • Studiile pe modele murine au arătat că ghimbirul atenuează tromboza venoasă și NETosis în APS și reduce caracteristicile clinice ale lupusului.

Studiul subliniază potențialul consumului de ghimbir ca o intervenție naturală și sigură pentru tratarea și prevenirea APS, lupusului și altor boli asociate cu NETosis. Consumul de ghimbir pentru doar șapte zile a fost asociat cu o reducere notabilă a NETosis și a cAMP, confirmând potențialul său anti-autoimun în viitoarele studii clinice.

În concluzie, extractul de ghimbir solubilizat a antagonizat activitatea PDE a neutrofilelor, crescând nivelurile intracelulare de cAMP și atenuând NETosis. Aceste date extind studiile recente care au raportat un rol pentru extractele de ghimbir, și în special pentru 6-gingerol, ca inhibitori ai activității PDE specifice cAMP. Importanța acestor efecte supresive ale ghimbirului asupra NETosis ar putea fi atenuată prin blocarea activității PKA, o chinază dependentă de cAMP, consolidând astfel potențialul terapeutic al acestei căi în modelele de APS și lupus.

sursa: News Medical
foto: Nataly Studio / Shutterstock

Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 178
Bibliografie
Ginger shows promise as a natural defense against autoimmune diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20231002/Ginger-shows-promise-as-a-natural-defense-against-autoimmune-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Rolul plantelor aromatice și al condimentelor în tratamentul bolilor reumatice
 • Uleiul esențial de ghimbir blochează progresia steatohepatitei non-alcoolice (NASH)
 • Efectele suplimentelor de ghimbir asupra inflamației din bolile autoimune
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum