Un compus găsit în cosmetice și alte produse de uz casnic poate dăuna sănătății intestinului

©

Autor:

Un compus găsit în cosmetice și alte produse de uz casnic poate dăuna sănătății intestinului
Un nou studiu efectuat pe șoareci demonstrează modalitatea prin care Triclosan, un compus antibacterian și antifungic, găsit în multe articole de uz casnic, inclusiv în unele paste de dinți, cosmetice sau jucării, poate declanșa inflamația intestinală.
Un număr tot mai mare de cercetări au asociat Triclosanul cu microbiomul intestinal și cu inflamația intestinală. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, analizează potențialul de combatere a afectării intestinului. Descoperirile sugerează noi abordări pentru îmbunătățirea diagnosticului, prevenirii și tratamentului bolii inflamatorii intestinale. Cercetătorii au identificat bacteriile și enzimele specifice care declanșează efectele nocive ale Triclosanului. Mai mult, studiile efectuate la șoareci sugerează că aceste enzime bacteriene pot fi blocate înainte de a provoca leziuni intestinale.

Cercetările anterioare au arătat toxicitatea Triclosanului, însă studiul actual oferă o privire mai atentă asupra modificărilor cauzate în flora intestinală. Cercetătorii au conectat anumite enzime microbiene intestinale cu triclosanul și au arătat că acestea determină triclosanul să facă daune în intestin. Studiul oferă noi indicii despre gestionarea bolii inflamatorii intestinale.  

Triclosanul, folosit înainte de 2016 pe scară largă în săpunurile antibacteriene, a fost eliminat la solicitarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA din produsele de spălat mâinile, din cauza îngrijorărilor că ar contribui la apariția unor bacterii mai rezistente. Cu toate acestea, Triclosanul rămâne omniprezent ca ingredient adăugat în produse cosmetice, covorașe de yoga și alte haine și echipamente de atletism, pentru a reduce contaminarea bacteriană. Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în multe paste de dinți, deoarece s-a descoperit că previne gingivita.

Triclosanul pare a fi absorbit cu ușurință în tractul gastrointestinal, ceea ce îi determină pe autorii studiului să menționeze că „siguranța triclosanului și a compușilor înrudiți ar trebui reconsiderată, având în vedere potențialul lor de afectare intestinală”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-01-2022 | creare: 12-01-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
How triclosan, found in many consumer products, is triggered to harm the gut, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220110103250.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: