Săpunul antibacterian expune personalul medical la nivele nocive de triclosan

©

Autor: Redacția ROmedic

Săpunul antibacterian expune personalul medical la nivele nocive de triclosan
Potrivit unui studiu desfășurat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco, săpunul antibacterian utilizat în spitale expune personalul medical la nivele ridicate de triclosan, potențial nocive.

Triclosanul este un agent antibacterian sintetic regăsit în mii de produse de uz larg, cum ar fi săpunurile, cremele, cosmeticele, cremele antiacneice și unele mărci de pastă de dinți. Substanța este in prezent cercetată de FDA (Food and Drug Administration) din SUA, însă cercetările de până acum au arătat că triclosanul poate interfera cu acțiunea hormonilor în organism, având printre altele un posibil efect teratogen (produce anomalii de dezvoltare) asupra fetușilor.

Studiul a fost publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine. Autorii au analizat probe de urină de la două grupuri a câte 38 de medici și asistente de la două spitale diferite. Cei de la Spitalul 1 au folosit săpun antibacterian cu 0,3% triclosan, iar cei de la Spitalul 2 au flosit doar săpun simplu și apă. Personalul de la Spitalul 1 a avut nivele semnificativ mai mari de triclosan în urină.

„Săpunul antibacterian aduce cu sine riscuri necunoscute încă, iar triclosanul ne interesează în mod deosebit”, a spus Paul Blanc, profesor în medicină la Universitatea California. „Studiul nostru dovedește faptul că substanța este absorbită la serviciu sau acasă, în funcție de produsele folosite.” „Săpunul simplu cu apă reprezintă o alternativă bună pentru săpunul antibacterian”, a adăugat acesta.

Data actualizare: 04-09-2014 | creare: 04-09-2014 | Vizite: 1724
Bibliografie
Handwashing with antibacterial soap exposes hospital workers to potentially unsafe levels of triclosan, link: https://www.news-medical.net/news/20140820/Handwashing-with-antibacterial-soap-exposes-hospital-workers-to-potentially-unsafe-levels-of-triclosan.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: