Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie

©

Autor:

Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
Cercetările pe modele animale de epilepsie a lobului temporal (ELT) au dezvăluit rolul unui grup de celule în apariția comoțiilor și a pierderilor de memorie la cei cu epilepsie. Persoanele cu ELT sunt deseori afectate de crize convulsive și probleme de memorie.
Potrivit rezultatelor studiului publicate în revista Science, celulele mușchioase (mossy cells), situate în girusul dentat (dintat) din hipocamp, au un rol esențial în epilepsie, iar prevenirea pierderii sau reactivarea acestor celule ar putea deveni un obiectiv terapeutic.

Citește mai multe despre epilepsie: forme, cauze, simptome, primul ajutor în crize convulsive, tratament.
Folosind unelte de ultimă generație, cercetătorii de la Stanford University, Palo Alto, California au reușit să reactiveze și să dezactiveze celulele mușchioase, pentru a urmări efectul la modelele animale. Cercetările au fost finanțate de National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).

Crizele convulsive din epilepsia lobului temporal pot afecta o singură regiune a creierului - caz în care se numesc crize focale și se manifestă prin spasme, sau miros ori gust ciudat, sau pot afecta întreg creierul, devenind generalizate. În acest caz apar spasme musculare involuntare și convulsii în întreg corpul, chiar pierderea cunoștinței.

Cercetătorii au urmărit pe electroencefalografie apariția crizelor focale la animale, apoi au activat sau dezactivat celulele mușchioase. Astfel, au descoperit că activarea celulelor a prevenit transformarea crizelor focale în crize convulsive generalizate. Dezactivarea celulelor a crescut șansele de apariție a crizelor convulsive.

Autorii au mai cercetat rolul acestor celule în două tipuri de memorie: recunoașterea obiectelor și memoria spațială. Șoarecii epileptici au avut probleme de memorie spațială, dar nu și de recunoaștere a obiectelor. În momentul în care celulele mușchioase au fost dezactivate la șoarecii sănătoși, aceștia au prezentat probleme de orientare spațială.

În urma studiului, autorii au concluzionat că pierderea celulelor mușchioase (mossy cells) duce la apariția crizelor convulsive și la deficite de memorie. Totodată, este necesară continuarea cercetărilor, pentru a evidenția rolul acestor celule în progresia crizelor, precum și efectul pe care îl au în debutul epilepsiei.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 20-03-2018 | Vizite: 1894
Bibliografie
Epilepsy Study Links Mossy Brain Cells to Seizures and Memory Loss, https://neurosciencenews.com/mossy-cells-epilepsy-memory-8507/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apariția tulburărilor psihotice ar putea fi indusă de medicamentele antiepileptice
  • O nouă tehnică pentru tratamentul chirurgical al epilepsiei
  • Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum