O nouă tehnică pentru tratamentul chirurgical al epilepsiei

©

Autor:

O nouă tehnică pentru tratamentul chirurgical al epilepsiei

Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter au dezvoltat o tehnică nouă care ar putea revoluționa tratamentul chirurgical al epilepsiei.

 

Echipa, condusă de Dr. Marc Goodfellow și profesorul John Terry, a dezvoltat metoda prin care pot fi identificate regiunile creierului care declanșează crizele epileptice, astfel chirurgii vor lucra țintit și vor elimina zonele repective, aducând astfel un beneficiu uriaș pacientului.

 

În prezent, persoanele cu epilepsie sunt tratate inițial prin medicație, care are scopul de a reduce sau chiar de a elimina convulsiile. Cu toate acestea, medicamentele anti-epilepsie se dovedesc ineficiente la aproximativ o treime dintre pacienți. În aceste cazuri, bolnavii pot alege să se supună unei intervenții chirurgicale care constă în eliminarea unei mici porțiuni din creier, fără a exista riscul afectării funcției cerebrale sănătoase.

 

Chirurgii înregistrează activitatea electrică de la suprafața creierului și studiază ritmurile electrice pentru a încerca să identifice regiunile de unde încep convulsiile. Cu toate acestea, abordările actuale sunt doar parțial eficace, astfel aproximativ 50% dintre pacienți văd îmbunătățiri pe termen lung după o intervenție chirurgicală. Din acest motiv oamenii de știință au dorit o îmbunătățire a metodei actuale și au folosit proceduri de modelare matematică pentru o mai bună precizie.

 

Potențialul acestei tehnici este cu adevărat remarcabil. Aceasta oferă chirurgilor informații valoroase cu privire la modul în care diferite regiuni ale creierului contribuie la formarea convulsiilor, permițându-le să alcătuiască o mai bună strategie privind operația.”

 

Echipa de cercetători a studiat înregistrările electrice de la 16 pacienți cu epilepsie care au suferit o intervenție chirurgicală pentru tratarea crizelor. Ulterior a fost făcută o comparație între strategia chirurgicală calculată prin procedurile de modelare matematică și evoluția pacienților operați în mod clasic. S-a observat că cei care au răspuns bine la tratamentul chirurgical clasic fuseseră supuși unei intervenții prin care le fusese extirpată exact porțiunea calculată prin noua metodă propusă de oamenii de știință.

Această descoperire ar putea garanta reușita operațiilor tuturor pacienților cu epilepsie care nu răspund la tratamentul medicamentos.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 26-02-2019 | creare: 30-09-2016 | Vizite: 3048
Bibliografie
New technique could revolutionize surgical treatment of epilepsy, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-technique-revolutionize-surgical-treatment-epilepsy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
  • O nouă terapie pentru managementul crizelor convulsive?
  • Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum