Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
Autor: Grama Cătălina Ioana
Viața cu epilepsie e mai mult decât cunoașterea tipului de convulsie, medicația corectă sau dozajul acesteia. Aplicațiile special concepute pentru acest tip de pacienți conferă o abordare practică a crizelor și în același timp evaluează impactul pe care boala îl are asupra vieții sociale, emoționale și a stării de bine.
Epilepsia este o boală neurologică ce afectează aproximativ 3,4 milioane de oameni din Statele Unite ale Americii, iar ca simptom principal regăsim convulsiile repetate, care își manifestă intensitatea în funcție de aria cerebrală afectată.
În timp ce unii pacienți prezintă crize însoțite de tremor, alții experimentează senzații neobișnuite sau pierderea cunoștinței. Majoritatea convulsiilor au un debut spontan, stresul, alcoolul, unele medicamente, lipsa somnului, unele produse alimentare sau lumini puternice putând fi, de asemenea, un factor declanșator. Poate fi observat faptul că există un șablon al manifestărilor convulsivante, unele apărând doar în anumite circumstanțe. Astfel, este utilă monitorizarea simptomelor și crizelor printr-un jurnal sau o aplicație specializată, în acest mod profesioniștii din domeniul sănătății putând să diagnosticheze sau să urmărească evoluția bolii mai ușor.
Top 10 aplicații smartphone pentru epilepsie propuse de Medical News Today:
1. HealthUnlocked
Iphone: gratis
HealthUnlocked reprezintă o rețea socială de sănătate. Reunește peste 600 de comunități și are rolul de a conecta oameni interesați de aceleași subiecte medicale sau sunt suferinzi de aceeași boală. În momentul înregistrării trebuie introduse date despre starea de sănătate sau subiectele de interes. Aceste date se pot modifica pe parcurs. La o simplă căutare pe această platformă a unor termeni precum „epilepsie” sau „convulsie” îți vor fi sugerate automat grupuri care sunt preocupate de asta. Odată devenit membru a unei comunități vei fi capabil să adresezi întrebări, vei deveni martor a unor povești asemănătoare cu a ta și vei primi sprijin și suport emoțional din partea celorlalți. Aplicația îți va recomanda comunități, publicații și oameni cu care să te pui în contact sau servicii.
2. Seizure Tracker
Iphone: gratis; Android: gratis
Seizure Tracker este o aplicație ușor și rapid de instalat pe telefon și poate fi folosită imediat după aceea. Aplicația este utilă pentru managementul epilepsiei, permițând atât contorizarea crizelor, cât și descrierea asociată acestora. Creată de părinții unui copil cu epilepsie, principalul său scop este acela de a permite bolnavilor să își monitorizeze manifestările și, de asemenea, să le împărtășească altora.
Butonul aplicației „Quick Capture” permite înregistrarea crizelor în timp ce ele se desfășoară și apoi pot fi încărcate pe Youtube.
Când videoul și cronometrul sunt oprite, aplicația salvează automat materialul în istoricul convulsiilor. Aplicația poate fi folosită și fără a apela la funcția de înregistrare video.
3. Seizure First Aide
Iphone: gratis; Android: gratis
Seizure First Aide este o aplicație concepută de către Epilepsy Foundation of Minnesota cu scopul de a salva vieți. Unul din 10 oameni din SUA va face o criză de-a lungul vieții sale, iar aplicația oferă o bază științifică pentru primul ajutor ce trebuie acordat acelora ce trec prin asta, indiferent de tipul de convulsie.
Iconița de „First Aid” din aplicație îți arată cei patru pași esențiali ce trebuie urmați atunci când întâmpini o criză. De asemenea, durata crizei poate fi măsurată prin timerul din aplicație. În videourile prezentate sunt descrise cele cinci tipuri principale de crize care pot apărea, astfel ele vor fi mai ușor de identificat. Apelul de urgență este recomandat să fie făcut dacă o criză durează mai mult de cinci minute, iar acest lucru se poate realiza prin butonul „Get help”.
4. Snug Safety
Iphone: gratis
Snug Safety oferă posibilitatea de a-i monitoriza zilnic pe aceia care trăiesc singuri și a le oferi un sprijin emoțional. Aplicația trebuie folosită în fiecare zi, în caz contrar ea va lua legătura cu contactele de urgență oferite anterior și va cere ajutor.
Dacă trăiești singur și ai experimentat crize severe, Snug Safety poate fi o soluție bună pentru tine. Cei care au conceput aplicația o consideră o unealtă potrivită pentru monitorizarea bolnavilor, făcând acest lucru într-o manieră prietenoasă, proactivă și pozitivă.
Pachetul de bază gratuit al aplicației oferă alertarea automată a contactelor de urgență, iar o versiune îmbunătățiță oferă un plan bine structurat, susținut și monitorizat personal de către un dispecer personal.
5. ICE Medical Standard
Iphone: gratis; Android: gratis
Crizele pot apărea în orice circumstanțe. Aplicația aceasta îți oferă posibilitatea de a da informații cheie despre boală în caz de urgență, primelor persoane care sunt în preajmă și au acces la lock-screenul telefonului. Poți adăuga și singur persoane la contactele de urgență, informații despre orice medicație urmată, alte afecțiuni sau informații care pot conta într-o situație limită.
Aplicația te ghidează să introduci aceste date, iar ele vor fi salvate pe lock-screenul telefonului tău. Astefel, într-o situație de urgență, persoana care va fi în jurul tău va vedea aceste informații la o simplă deblocare a telefonului. Poți folosi și un cod de culoare în funcție de boala avută, culoarea roșie semnificând și epilepsia.
Cei care au făcut aplicația sugerează ca aceasta să fie folosită ca o unealtă de rezervă, întrucât telefonul poate rămâne fără baterie sau se poate defecta.
6. Epilepsy Journal
Android: gratis
Epilepsy Journal a fost concepută pentru a înregistra convulsiile pe măsură ce acestea se petrec. Primul lucru pe care îl vei observa atunci când instalezi aplicația este butonul mare mov „Seizure” care, odată apăsat, cronometrează de la debut până la final manifestarea convulsivă. De asemenea, poți înregistra în aplicație medicația urmată, factorii declanșatori și locația. Cu aceste date se pot alcătui diverse rapoarte ce pot fi trimise medicului.
Creatorii aplicației, Olly Tree Applications, s-au inspirat din experiențele personale ale fiicei unuia dintre fondatori, care suferă de o formă severă de epilepsie. Au creat Epilepsy Journal pentru a permite oamenilor cu epilepsie să comunice mai ușor simptomele pe care le au și factorii care le declanșează acele episoade neplăcute.
7. myChildren's
Iphone: gratis; Android: gratis
Aplicația myChildren's, făcută de către Nationwide Children's Hospital, vine în sprijinul părinților care au copii cu diverse afecțiuni, printre care și epilepsie. După ce se introduc datele copilului se poate accesa Kitul special pentru epileptici al aplicației, care te va ajuta să contorizezi convulsiile, tipul lor, triggeri, data și locația unde au apărut. Conține o secțiune specială unde se pot introduce date despre tratamentul de urgență care trebuie aplicat copilului și o listă utilă cu resurse ce pot ajuta în acest sens.
Deși aplicația aceasta nu este specializată doar pe epilepsie, poate fi de mare ajutor pentru a păstra și gestiona datele medicale de orice tip ale copilului.
8. Neurology Now
Iphone: gratis; Android: gratis
Neurology Now este un jurnal conceput de către Academia Americană de Neurologie. Cu o reîmprospătare bi-lunară a datelor, aplicația conferă în timp real cele mai noi descoperiri din lumea neurologică medicală, tot ce ține de management, tratament și diagnoză.
ÎN jurnal sunt incluse secretele ale vieții cu epilepsie, povești inspiraționale ale pacienților și colaboratorilor. De asemenea, acesta mai conține și răspunsuri din partea experților la întrebări comune, detalii despre tratamente, sfaturi despre managementul bolii și ultimele apariții în materie de tratamente.
9. Epilepsy Health Storylines
Iphone: gratis; Android: gratis
Această aplicație a fost menită să devină ceva mai mult decât un contorizator al convulsiilor. În acest sens, ea oferă o multitudine de unelte utile capabile să te ajute să îți gestionezi boala mai ușor. Înregistrează crizele, simptomele, stările emoționale și poate seta alarme pentru luarea tratamentului.
Bara de căutare a aplicației te ajută să introduci mai ușor simptomele pe care le experimentezi, iar odată selectate acestea vor rămâne salvate pe lock-screenul telefonului, permițând modificarea mai ușoară a acestora și evaluarea impactul pe care îl au de-a lungul zilei. Butonul „The Daily Vitals” alcătuiește rapoarte făcute din datele introduse, date care pot fi prezentate medicului. Alte însușiri ale aplicației țin de tratament, care poate fi selectat dintr-o bază de date și se pot introduce orele la care trebuie urmat.
10. SeizAlarm
Iphone: două săptămâni de gratuitate
SeizAlarm este o aplicație destinată acelora care suferă de epilepsie sau boli asociate cu convulsii, care te ajută să iei legătura cu contactele de urgență manual dacă există o posibilitate de apariție a crizelor sau în mod automat îți contactează numerele oferite atunci când telefonul tău sau iWatch-ul simte că ai mișcări asemănătoare cu cele dintr-o convulsie.
Aplicația detectează mișcări anormale repetitive sau frecvențe cardiace crescute și anunță contactele la nevoie. În cazul în care știi de dinainte că vei avea o activitate asemănătoare cu cea din criză, se poate dezactiva opțiunea de contactare de urgență.
Cu un buton de urgență aplicația cere ajutor specializat și îți poate monitoriza și salva datele introduse. În paralel, când este apăsat butonul de urgență SeizAlarm trimite automat locația ta exactă contactelor de urgență pentru a fi mai ușor de găsit.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sarcina si epilepsia
- Vertigini si crize de dispnee.
- Epilepsie? cum sa scad in greutate?
- Epilepsie si medic
- Epilespsie -permis auto
- Diagnostic epilepsie? De ce?
- Epilepsie in somn aveți coșmaruri. ?
- Epilepsie
- Epilepsie focala temporala stanga farmacorezistenta
- Dementa si crize de epilepsie