Un medicament pentru hipertensiune ar putea întârzia îmbătrânirea

©

Autor:

Un medicament pentru hipertensiune ar putea întârzia îmbătrânirea
Cercetătorii au descoperit că substanța activă rilmenidină poate prelungi viața și oferi o stare de sănătate mai bună la animale, într-un mod asemănător restricției calorice.
Studiul, publicat în revista Aging Cell, arată că animalele tinere sau mai în vârstă tratate cu rilmenidină - utilizată în prezent pentru tratarea hipertensiunii - au un ciclu de viață mai lung și sunt mai sănătoase. Avantajele pentru sănătatea și durata de viață ale tratamentului cu rilmenidină la nematodul C. elegans sunt mediate de receptorul nish-1 al I1-imidazolinei, identificând acest receptor ca o potențială țintă pentru longevitate.

În plus, modificări transcripționale similare cu restricția calorică au fost observate în țesuturile hepatice și renale la șoarecii tratați cu rilmenidină. Împreună, aceste rezultate dezvăluie un efect geroprotector și potențial mimetic de restricție calorică al rilmenidinei care justifică continuarea cercetărilor efectelor acestui compus.

Rilmenidina, un antihipertensiv oral larg prescris, are potențial pentru translatabilitatea la om deoarece efectele secundare sunt rare și non-severe. Potrivit autorilor, găsirea unor medicamente care pot imita avantajele restricției calorice este considerată cea mai rațională strategie anti-îmbătrânire.

Până în prezent, restricția calorică a fost considerată cea mai puternică intervenție anti-îmbătrânire, care promovează longevitatea în mai multe specii. Cu toate acestea, studiile privind restricția calorică la oameni au avut rezultate mixte și efecte secundare.

„Cu o populație globală aflată în continuă îmbătrânire, beneficiile întârzierii îmbătrânirii, chiar dacă cu puțin, sunt imense. Reutilizarea medicamentelor capabile să prelungească durata de viață și durata sănătății are un potențial uriaș neexploatat în geroștiința translațională. Pentru prima dată, am putut arăta la animale că rilmenidina poate crește durata de viață. Acum suntem dornici să explorăm dacă rilmenidina poate avea alte aplicații clinice.” a declarat profesorul João Pedro Magalhães, cel care a condus cercetările.

sursa: Science Daily
foto: University of Liverpool

Data actualizare: 01-02-2023 | creare: 01-02-2023 | Vizite: 340
Bibliografie
Hypertension drug could be repurposed to delay aging, animal study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230123123304.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei
  • Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare
  • Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea
  •