Un nivel ridicat de cortizol în sarcină are efecte neașteptate pentru naștere

©

Autor:

Un nivel ridicat de cortizol în sarcină are efecte neașteptate pentru naștere
Cercetătorii de la Washington State University au descoperit că nivelurile de cortizol dintr-un eșantion de păr pot indica nivelul de stres al unei persoane însărcinate și ar putea, în viitor, să ajute la identificarea riscului de complicații neașteptate la naștere. În studiul lor, publicat în revista Psychoneuroendocrinology, au măsurat cortizolul din probele de păr ale 53 de femei în trimestrul al treilea de sarcină, observând că 13 dintre femeile cu niveluri ridicate de cortizol au experimentat complicații la naștere, cum ar fi nașterea prematură sau hemoragia, care nu erau anticipate.
Această descoperire preliminară sugerează posibilitatea unei metode neinvazive de identificare a persoanelor cu risc de complicații la naștere. Participantele la studiu au completat, de asemenea, chestionare privind stresul psihologic, iar femeile care au avut complicații neașteptate la naștere au prezentat concentrații ridicate de cortizol în păr, indicând niveluri ale hormonului de stres în corp în cele trei luni anterioare colectării. Aceste femei au raportat și sentimente de stres, anxietate și depresie, dar doar nivelurile ridicate de cortizol în timpul sarcinii au arătat o legătură puternică cu rezultatele adverse la naștere.

Cortizolul este un hormon care crește ca răspuns la stres, iar nivelurile ridicate prelungite sunt asociate cu probleme majore de sănătate. Nivelul de cortizol crește natural de două până la patru ori pe parcursul sarcinii, atingând un vârf în trimestrul al treilea, dar studiul a arătat niveluri și mai ridicate de cortizol printre femeile care au avut complicații neașteptate la naștere.

La două luni după naștere, grupul care a experimentat complicații a continuat să prezinte niveluri ridicate de cortizol și a raportat stres, anxietate și depresie continue. La șase luni, nivelurile lor de cortizol au rămas ridicate, dar au început să raporteze scăderea stresului, ceea ce ar putea indica o recuperare.

Cercetătorii subliniază necesitatea de a reduce stresul în jurul nașterii pentru a îmbunătăți rezultatele atât pentru copii, cât și pentru mame, având în vedere creșterea complicațiilor la naștere în SUA și ratele ridicate de mortalitate maternă, în special în rândul femeilor de culoare. Studiul evidențiază importanța îmbunătățirii sistemelor de îngrijire a sănătății și a suportului pentru persoanele însărcinate și părinții noi, precum și necesitatea ca mamele să-și prioritizeze propria sănătate și bunăstare.

sursa: News Medical
foto: kjekol on iStock

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 243
Bibliografie
High maternal cortisol levels linked to unexpected birth problems, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/High-maternal-cortisol-levels-linked-to-unexpected-birth-problems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul în sarcină ar putea influența dezvoltarea cerebrală a bebelușului
  • Efectele stresului resimțit de mamă asupra sănătății copilului
  • Răspunsul la stres al mamelor poate influența biologia generațiilor viitoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum