Un nou instrument de diagnostic poate depista autismul la copii încă de la 16 luni

©

Autor:

Un nou instrument de diagnostic poate depista autismul la copii încă de la 16 luni
Un studiu clinic recent publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) și în JAMA Network Open a dezvăluit un nou instrument de diagnosticare a autismului la copii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de luni. Acest instrument se bazează pe măsurarea comportamentului vizual al copiilor și a fost dezvoltat de cercetătorii de la Marcus Autism Center, o filială a Children's Healthcare of Atlanta. Instrumentul a fost denumit Testul Marcus în onoarea filantropului Bernie Marcus, care a contribuit semnificativ la cercetarea și tratamentul autismului.
Conform cercetătorilor, modul în care copiii privesc informațiile sociale poate servi drept un biomarker eficient și obiectiv pentru detectarea semnelor timpurii de autism. Această tehnologie oferă nu doar un diagnostic precoce, dar și măsurători obiective ale punctelor forte și vulnerabilităților fiecărui copil, facilitând astfel dezvoltarea unor planuri de tratament personalizate.

Studiul a implicat peste 1.500 de copii și a fost realizat în colaborare cu șase dintre cele mai importante centre de diagnosticare și tratament al autismului din SUA. În timpul testării, copiii au urmărit scene video de interacțiune socială, iar mișcările ochilor lor au fost monitorizate pentru a determina ce informații sociale atrag atenția lor și ce nu. Aceste date au fost apoi comparate cu cele ale copiilor de aceeași vârstă, utilizând algoritmi pentru a cuantifica similaritățile și diferențele. Rezultatele au arătat o concordanță mare între diagnosticul bazat pe acest biomarker și cel efectuat de clinicieni experimentați, ceea ce sugerează că tehnologia ar putea servi drept un nou standard de aur în diagnosticarea timpurie a autismului.

Implicațiile acestui studiu sunt semnificative, în special pentru copiii care au acces limitat la îngrijire specializată și care, în mod normal, ar trebui să aștepte ani de zile pentru un diagnostic definitiv. De asemenea, tehnologia poate ajuta la dezvoltarea unor planuri de tratament mai eficiente, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui copil.

În contextul în care 1 din 36 de copii este afectat de autism și peste 90.000 de copii cu autism se nasc anual doar în SUA, identificarea și intervenția timpurie sunt esențiale pentru îmbunătățirea sănătății, învățării și bunăstării pe termen lung a acestor copii. Studiul subliniază importanța unor biomarkeri obiectivi în diagnosticarea și tratamentul autismului, cu potențialul de a reduce povara asupra sistemului de sănătate și de a oferi suport mai rapid copiilor și familiilor afectate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 253
Bibliografie
New tool can diagnose autism in children as young as 16 months, link: https://www.news-medical.net/news/20230905/New-tool-can-diagnose-autism-in-children-as-young-as-16-months.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Mișcările oculare ar putea sta la baza unor noi metode de diagnostic al autismului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum