Un nou studiu aduce lumină asupra reparării ADN-ului

©

Autor:

Un nou studiu aduce lumină asupra reparării ADN-ului
Un cercetător de la Facultatea de Medicină a Universității din Florida a făcut o descoperire legată de procesul de reparare a ADN-ului ce ar putea deschide noi căi de tratare a unor boli, printre care și cancerul.
Una dintre modalitățile de reparare a ADN-ului uman este reparația prin excizie de baze, ce presupune îndepărtarea de material genetic afectat și înlocuirea sa prin umplerea spațiului pe care îl ocupa. La acest proces participă numeroase proteine și enzime, însă una dintre ele a atras atenția profesorului Zucai Suo.

Conform profesorului, o enzimă ce are drept rol crearea de ADN nou și curățarea de resturi chimice, denumită beta-polimerază, ar putea lucra mult mai eficient în anumite condiții. Viteza potențială pe care aceasta o are este de 17 ori mai mare decât cea la care lucrează în mod normal.

Această îmbunătățire a eficienței ar putea fi atinsă prin capturarea enzimei în timpul în care aceasta intersectează ADN-ul în mod natural. Pe baza acestei descoperiri, s-a evidențiat și faptul că cele două funcții ale enzimei beta-polimerază nu acționează separat, ci în strânsă legătură.

Influența cea mai mare a noului potențial descoperit este asupra tratamentului cancerului, deoarece, în urma afectării voluntare ale ADN-ului bolnav prin medicamente, celulele canceroase trebuie să-și repare într-un ritm alert ADN-ul pentru a nu muri. În acest caz, există riscul să apară rezistența la medicamente.

Profesorul de biochimie al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Pennsylvania afirmă că Zucai a oferit informații cheie pentru prevenirea modificărilor grave ale ADN-ului, precum ruptura dublului helix din compoziția sa. De asemenea, dacă beta-polimeraza se va putea folosi drept tratament, lanțul ADN afectat ar putea fi reparat mult mai repede, înainte să se producă modificări grave.

Studiul a fost susținut și de Institutul Național de Sănătate american, care a oferit și un premiu echipei.

sursa: Science Daily
foto: Zucai Suo, profesor eminent la Departamentul de Științe Biomedicale, Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida. (Courtesy of FSU College of Medicine)

Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 497
Bibliografie
Research advances understanding of DNA repair, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220308155623.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telomerii, mitocondriile și inflamația, trei elemente distincte ce lucrează împreună pentru a preveni cancerul
  • Inhibarea unui complex proteic poate îmbunătăți procesul de reparare a ADN-ului uman
  •