Un simplu test de memorie ar putea fi folosit pentru identificarea stadiului bolii Alzheimer

©

Autor:

Un simplu test de memorie ar putea fi folosit pentru identificarea stadiului bolii Alzheimer
În rândul persoanelor fără probleme de memorie sau de gândire, un scor slab la un test de memorie poate fi legat de biomarkeri din creier asociați cu boala Alzheimer, precum și de semne foarte timpurii de afectare a memoriei care preced demența cu câțiva ani, potrivit unui studiu publicat în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Constatările sugerează că testul de memorie va putea fi folosit pentru a îmbunătăți capacitatea medicilor de a detecta declinul cognitiv în stadii incipiente, înainte ca oamenii să fie diagnosticați cu boala Alzheimer.
Pentru test, oamenilor li s-au arătat imagini cu diferite elemente și li s-au oferit indicii despre categoria elementului, cum ar fi o imagine cu struguri cu semnul „fructe”. Apoi, participanții au fost rugați să-și amintească fiecare element, mai întâi singuri, fără ajutor, iar mai apoi cu indicii de categorie pentru acele elemente pe care nu și l-au amintit.

Studiul a implicat peste 4.400 de persoane fără probleme cognitive, cu vârsta medie de 71 de ani. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de scorurile lor la test (de la zero la patru). Stadiile de la zero la doi reflectă dificultăți tot mai mari de a regăsi elementele învățate și preced demența cu cinci până la opt ani. În aceste etape, oamenii au probleme din ce în ce mai mari în a-și aminti elementele pe cont propriu, dar continuă să fie capabili să-și amintească elementele atunci când li se oferă indicii. În a treia și a patra etapă, oamenii nu își pot aminti toate elementele, chiar și după ce li se oferă indicii. Aceste etape preced demența cu unul până la trei ani.

Participanții la studiu au avut, de asemenea, scanări ale creierului pentru a căuta plăcile de beta-amiloid din creier, care sunt markeri ai bolii Alzheimer, precum și pentru a măsura volumul zonelor creierului asociate cu patologia Alzheimer. Cercetătorii au descoperit faptul că persoanele care au avut un scor de trei sau patru la testul cognitiv aveau șanse să aibă cantități mai mari de beta-amiloid în creier decât persoanele aflate în stadiile inferioare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2022 | creare: 25-02-2022 | Vizite: 828
Bibliografie
Having a poor score on a simple memory test may be linked to Alzheimer’s biomarkers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223164600.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum