Un stil de viață sănătos pentru inimă poate susține o sănătate bună a creierului

©

Autor:

Un stil de viață sănătos pentru inimă poate susține o sănătate bună a creierului
Factorii de risc care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare influențează, de asemenea, prevalența globală în creștere a bolilor cerebrale, conform statisticilor Asociației Americane ale Inimii. Experții spun că menținerea unei greutăți sănătoase, gestionarea tensiunii arteriale și respectarea altor comportamente de viață sănătoase pentru inimă pot susține, totodată, o bună sănătate a creierului.
Sănătatea optimă a creierului include capacitatea funcțională de a îndeplini toate sarcinile diverse pentru care creierul este responsabil. Declinul cognitiv și demența sunt adesea observate în urma accidentului vascular cerebral și a bolilor cerebrovasculare și indică un declin al sănătății creierului. În schimb, studiile arată că menținerea sănătății vasculare este asociată cu o îmbătrânire sănătoasă și cu menținerea funcției cognitive.

Rata globală de deces din cauza demenței a crescut considerabil în ultimii ani, devansând inclusiv rata decesului prin boli de inimă. În ultimii zece ani, la nivel global a fost înregistrată o creștere procentuală cu 44% a deceselor cauzate de boală Alzheimer, comparativ cu o creștere de doar 21% a deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Multe studii arată faptul că aceleași comportamente de stil de viață sănătos care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii unei persoane pot, de asemenea, păstra sau chiar să le îmbunătățească sănătatea creierului. Actualizarea statistică din 2022 a Societății Americane a Inimii evidențiază unele dintre aceste cercetări:

Într-o meta-analiză a 139 de studii, persoanele cu hipertensiune arterială la mijlocul vârstei aveau șanse de cinci ori mai mari să sufere de afectare a cogniției globale și de aproximativ două ori mai multe șanse de a experimenta o funcție executivă redusă, demență și boala Alzheimer.

Într-o meta-analiză a studiilor longitudinale cu până la 42 de ani de urmărire, persoanele cu obezitate au avut un risc de trei ori mai mare de demență. Fumatul curent a fost asociat cu un risc crescut cu 30%-40% de demență, boala Alzheimer și demență vasculară, pe baza unei meta-analize a 37 de studii prospective. O meta-analiză a 10 studii prospective, ce au inclus peste 24. 000 de subiecți, a constatat faptul că boala coronariană a fost asociată cu un risc crescut cu 40% de rezultate cognitive slabe, inclusiv demență, tulburări cognitive sau declin cognitiv.

Actualizarea anuală reprezintă o compilație a celor mai noi și mai relevante statistici privind bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și factorii de risc care influențează sănătatea cardiovasculară.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-01-2022 | creare: 28-01-2022 | Vizite: 328
Bibliografie
Following heart-healthy lifestyle behaviors can support good brain health, link: https://www.news-medical.net/news/20220127/Following-heart-healthy-lifestyle-behaviors-can-support-good-brain-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Demența apare mai frecvent la persoanele la care riscul de boli cardiovasculare crește într-un ritm accelerat
  • Hipertensiunea arterială din tinerețe crește riscul de demență și alte afecțiuni neurologice la bătrânețe
  •