Nivelul de răspuns al unui individ la alcool influențează capacitatea sa de a procesa emoțiile faciale

©

Autor:

Nivelul de răspuns al unui individ la alcool influențează capacitatea sa de a procesa emoțiile faciale
Persoanele cu o tulburare de consum de alcool pot avea o conectivitate funcțională mai scăzută în regiunile creierului care procesează emoțiile, sugerează un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California.
Cercetătorii arată că modelele modificate ale activității neuronale pot afecta capacitatea unor oameni de a interpreta expresiile faciale. Aceste diferențe în conectivitatea creierului ar putea fi utilizate pentru a prezice consumul viitor de alcool al persoanelor și ar putea pune baza unor noi intervenții pentru a trata sau a preveni tulburarea consumului de alcool.

Riscul de a dezvolta tulburarea consumului de alcool este influențat genetic și a fost asociat cu nivelul de răspuns al unui individ la alcool (câte băuturi trebuie să consume înainte de a experimenta efectele negative ale alcoolului). Cei cu un nivel scăzut de răspuns la alcool (LR scăzut) tind să bea mai mult și să dezvolte probleme cu alcoolul în timp, comparativ cu cei cu un nivel ridicat de răspuns (LR mare).

Studiile anterioare ale indivizilor cu LR scăzut au observat o activitate scăzută în anumite regiuni ale creierului, inclusiv în amigdala cerebrală, care este implicată în procesarea emoțiilor și recompenselor. Cu toate acestea, studiul actual este primul care evaluează conectivitatea funcțională dintre aceste regiuni ale creierului în acest context.

În studiu, 108 adulți tineri fără antecedente de probleme legate de alcool au fost caracterizați ca având niveluri scăzute sau ridicate de răspuns la alcool. Participanților li s-a cerut fie să consume un volum mic de alcool, fie o băutură placebo nealcoolică și să efectueze o sarcină de procesare emoțională a feței pentru a identifica fețele fericite, supărate și înfricoșate, în timp ce activitatea creierului a fost măsurată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.

Cercetătorii au descoperit faptul că, chiar și fără consum de alcool, indivizii cu LR scăzut au avut o conectivitate funcțională mai redusă între amigdala cerebrală, lobii frontali și regiunile parietale în timp ce procesau fețele emoționale. După consumul de alcool, această conectivitate a fost redusă și mai mult la persoanele cu LR scăzut, în timp ce conectivitatea a crescut de fapt pentru participanții cu LR ridicat.

Autorii au sugerat că o conexiune scăzută între amigdală și lobii frontali fac mai dificil pentru persoanele cu LR scăzut să înțeleagă și să răspundă adaptiv la mediul lor social. Studiile ulterioare vor continua să exploreze aceste ipoteze și rețelele specifice implicate în procesarea emoțiilor pozitive și negative.

sursa: News Medical
foto: ucsdnews.ucsd.edu

Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 292
Bibliografie
Individuals with alcohol problems may have lower functional connectivity in brain regions that process emotions, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Individuals-with-alcohol-problems-may-have-lower-functional-connectivity-in-brain-regions-that-process-emotions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum