Un studiu confirmă legătura dintre bolile intestinale și riscul de boală Alzheimer

©

Autor:

Un studiu confirmă legătura dintre bolile intestinale și riscul de boală Alzheimer

Concluzia unui studiu realizat la Universitatea Edith Cowen din Australia (ECU) este că ar exista o legătură genetică între boala Alzheimer și anumite maladii intestinale.


Studiul a analizat date genetice de la un număr mare de pacienți cu boala Alzheimer sau boli intestinale, fiind luate în calcul informații de la 400.000 de persoane pentru fiecare patologie. Cercetătorul principal, Dr. Emmanuel Adewuyi și echipa au descoperit că cele două patologii aparent foarte diferite au în comun gene, lucru important din mai multe motive. În primul rand studiul aduce dovezi obiective pe lângă cele observaționale care sugerau co-ocurența bolilor digestive cu boala Alzheimer. De asemenea, contribuie la cunoașterea cauzelor apariției bolii Alzheimer și identifică noi ținte de investigat pentru tratamentul acestor maladii.


Deși rezultatele sunt extrem de valoroase, studiul nu concluzionează că bolile intestinale sunt o cauza a demenţei Alzheimer sau viceversa, subliniază profesorul Simon Laws, supervizorul studiului. Studiul susține însă, prin dovezi suplimentare, conceptul axei creier-intestin ca fiind bidirecțional și existența unei conexiuni între centrii cognitivi și emoționali din creier și starea de sănătate și funcționalitate a intestinului.


Dr. Adewuyi menționează că și colesterolul joacă un rol important în această relație, niveluri anormale ale acestuia fiind considerate factor de risc, atât pentru demența Alzheimer, cât și pentru bolile intestinale. Mai mult, luând în calcul caracteristicile genetice și biologice ale acestor doua patologii, metabolismul lipidic, sistemul imunitar și medicamentele care reduc nivelul colesterolului sunt factori deosebit de importanți.


De exemplu, există dovezi care sugerează că niveluri serice anormale ale lipidelor pot fi cauzate sau agravate de bacteria H. pylori, iar niveluri ridicate ale colesterolului în creier au fost asociate cu degenerarea creierului și in consecință cu afectare cognitivă.


În concluzie, deși actual nu există un tratament curativ pentru boala Alzheimer, acest studiu sugerează că medicamentele care reduc nivelul colesterolului (statine) ar putea fi eficiente în terapia acestei forme de demență și a unor boli intestinale.
Statinele ar ajuta în reducerea inflamației, ar modula răspunsul imun și proteja tractul gastro-intestinal, dar cu toate acestea este nevoie de studii suplimentare și de o evaluare individuală a pacientului.
Studiul mai menționează și faptul că dieta ar putea juca un rol important în tratamentul și prevenția acestor boli.

sursa: News Medical


Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 353
Bibliografie
Study confirms the link between gut disorders and Alzheimer's risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220718/Study-confirms-the-link-between-gut-disorders-and-Alzheimers-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum