Vaccinul ROR reduce utilizarea tratamentelor cu antibiotice la copii (studiu norvegian)

©

Autor:

Vaccinul ROR reduce utilizarea tratamentelor cu antibiotice la copii (studiu norvegian)
Un studiu recent publicat în jurnalul Vaccine a evaluat efectele benefice nespecifice ale vaccinului împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), administrat copiilor sub doi ani după trei doze de vaccin diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa), asupra reducerii numărului total de tratamente cu antibiotice. Cercetarea a fost efectuată în Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia și a inclus cohortele de naștere cu date înregistrate despre copii până la vârsta de doi ani, analizând impactul vaccinării cu ROR după trei doze de DTPa asupra ratelor de tratament cu antibiotice.
Studiul a constatat că administrarea vaccinului ROR după a treia doză de vaccin DTPa a redus rata tratamentelor cu antibiotice cu 11% în medie, în cele patru țări nordice. Norvegia a înregistrat cea mai mare reducere (16%) a utilizării antibioticelor după administrarea vaccinului ROR copiilor sub doi ani cu trei doze de vaccin DTPa, urmată de Suedia cu 13%, și Finlanda și Danemarca cu o reducere de 8%.

Rezultatele nu au variat în funcție de sexul copilului, dar raporturile de hazard ajustate au variat semnificativ în timp, efectele benefice nespecifice ale vaccinului ROR fiind mai mari la începutul perioadei de urmărire și scăzând spre sfârșit. De asemenea, s-a constatat că a treia doză de vaccin DTPa a redus ratele de tratament cu antibiotice mai mult decât a doua doză.

Diferențele între rezultatele din Norvegia și Suedia, pe de o parte, și Finlanda și Danemarca, pe de altă parte, au fost atribuite raportărilor mai prompte și ratelor mai mari de vaccinare ROR în primele două țări. Studiul a discutat și mecanismele potențiale prin care vaccinul ROR oferă protecție nespecifică împotriva infecțiilor non-severe, sugerând că reprogramarea pe termen lung a imunității funcționale, declanșată de stimularea sistemului imunitar inat de către virusurile vii, declanșează răspunsuri imune și împotriva altor antigene sau stimuli.

În concluzie, administrarea vaccinului ROR copiilor sub doi ani, după imunizarea cu a treia doză de vaccin DTPa, a redus semnificativ utilizarea antibioticelor prin protecția împotriva infecțiilor nespecifice, non-severe. Totuși, rezultate comparabile au fost observate și la copiii care au primit doar trei doze de vaccin DTPa, indicând necesitatea unor studii suplimentare pentru a înțelege mai bine efectele nespecifice ale vaccinurilor ROR.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-03-2024 | creare: 28-03-2024 | Vizite: 308
Bibliografie
MMR vaccine slashes antibiotic use in toddlers: Nordic study shines light on broader benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240326/MMR-vaccine-slashes-antibiotic-use-in-toddlers-Nordic-study-shines-light-on-broader-benefits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anticorpii materni și imunizarea (cazul vaccinului antirujeolic)
  • O a treia doză de vaccin ROR ar putea fi necesară în cazul unei epidemii de oreion
  • S-au descoperit noi beneficii ale vaccinului antirujeolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum